Dette er kokkekonkurransen som setter fokus på de grønne råvarene, spesielt norske, og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Her presenterer vi oppgaven til Årets grønne kokk 2025, og skal du delta så merk at fristen for å sende inn konkurransebidraget er 10. desember 2024.
Konkurransen, som arrangeres 19. mars i Mesterkjøkkenet på UMAMI Arena, skal bidra til å spre nye, spennende og fargerike gode ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media. Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftsmålene om mer plantekost, forteller Torjus Lunder Bredvold, som er ansvarlig for gjennomføringen av Årets grønne kokke 2025.
Torjus Lunder Bredvold er ny matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, og har ansvar for gjennomføringen av Årets grønne kokk 2025.
Foto: Elida Skogsrud
Årets grønne kokk er en lagkonkurranse, og det skal lages en 3 retters meny for 12 personer. Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå.
Konkurransetiden er 5 timer: Første lag starter å koke klokken 0900 og leverer sin første rett etter 4 timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter 5 timer. Konkurransen bedømmes etter NM-regler.
Dette er oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025:
RETT 1: Fredagssnack
Hodekål, beter og løk skal inngå.
I innsendelsen skal bilde, oppskrift og fremgangsmåte være vedlagt. Fremgangsmåten skal være slik satt opp at det enkelt kan publiseres i media. Bruk gjerne formatet på denne oppskriften som utgangspunkt. Må kunne lages i en «hjemmeversjon» på under 60 minutter.
RETT 2: Hovedrett
Kålrot, mandelpotet og brokkoli skal inngå.
Skal serveres på tallerken.
RETT 3: Dessert
Pastinakk, pære og friske urter skal inngå.
Skal serveres på tallerken.
Andre varer fra den grønne sektoren kan benyttes. Innsendelsen skal, i tillegg til det som er nevnt under rett 1, inneholde bilde og beskrivelse av rett 2 og rett 3.
Rettene skal serveres på tallerken. Detaljer om leverandør kommer senere.
Oppgaven sendes til torjus.lunder.bredvold@frukt.no med “Oppgave Årets Grønne Kokk” som emne innen 10 desember 2024.
Råvarer
Alle deltakere sørger selv for alle sine råvarer. Kostnader i forbindelse med råvarer dekkes av arrangør på inntil kr. 3000,- per lag. Arrangør dekker transport på rimeligste måte. Deltagerne sørger for eget losji.
Antrekk
Alle deltagerne får kokkejakker, med navn og logoer, fra Sportex.
Dommere
Hoveddommer og de øvrige dommerne presenteres i forkant av konkurransen.
Konferansier er Kristine H. Hartviksen, leder for innovasjon i NorgesGruppen ASA.
Premiene
Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på kr 30 000,-. 2. plass får kr 20 000,- og 3. plass kr 10 000,-. Alle kandidatene må være tilgjengelig for pressen etter konkurransen.
Arrangører
Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norske Kokkers Landsforening Oslo står bak konkurransen. Det blir den tiende gang denne fargerike kokkelag-konkurransen går av stabelen 19 mars 2025.
Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt og grønt, ASKO Servering, Sportex og UMAMI Arena.