ÅPNINGSTIDER:  TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

NM-konditorkunst-2023-vinnere

NM i Konditorkunst klar for UMAMI Arena i 2025

Enda en inspirerende og spennende konkurranse er klar for UMAMI Arena i mars 2025. NM i konditorkunst og kåring av Årets konditor blir noe både deltakere og besøkende kan glede seg til.

(foto:) Henrik Falkensten sanket flest poeng og fikk dermed tittelen Årets Konditor på UMAMI Arena i 2023. Sølv gikk til Pascal Monet, og Marthe Kilen tok bronse. Foto: Paal-André Schwital, Metro Branding

Gunnar Bakke er direktør i Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF), som igjen er en del av NHO Mat og Drikke. Han kan gledelig bekrefte at de har bestemt seg for å gjennomføre NM i konditorkunst på neste messe. Selve konkurransen består av tre kåringer; Årets konditor, Beste showpiece og Beste konfekt.

Gunnar Bakke roser UMAMI og sier det er en svært fin arena å gjennomføre konkurranser.

– Dels fordi de har et ferdig konkurransekjøkken som er veldig godt utstyrt, men også fordi det er mange relevante bransjefolk som besøker UMAMI Arena. På den måten får vi anledning til å synliggjøre vårt fag, og det hadde vi veldig god erfaring med under UMAMI Arena i februar i år.
Stolt leverandør av konkurransekjøkken

Vil skape større forutsigbarhet

Ambisjonen til Gunnar Bakke og Baker- og konditorbransjens Landsforening har vært å få til en regelmessighet i konkurranseintervallene fremover.

Gunnar Bakke i Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) har gode erfaringer fra NM i konditorkunst på UMAMI Arena. Nå ser han frem til neste konkurranse i 2025. Foto: BKLF

– Nå som UMAMI Arena har bestemt seg for å kjøre messen hvert andre år, blir det enklere for oss å følge deres frekvens og dermed gjennomføre konkurransene med større forutsigbarhet. Med større forutsigbarhet er målet er at denne konkurransen skal gjennomføres hvert andre år, sier Gunnar.

Veien til landslaget

NM i konditorkunst gjennomføres gjennom en hel dag på messen, torsdag 20. mars 2025. Det er en konkurranse som går over syv timer, og normalt er det tre ting konditorene skal lage; en hovedkake og en sjokoladekonfekt, og de skal lage en showpiece.

– Hver av disse kategoriene blir vurdert av eksterne dommere fra bransjen. De som vinner får tilbud om å være med på landslaget, sier Gunnar Bakke.

Hvor viktig vil du si at Årets Konditor er for dagens unge konditorer?
– Det viser seg at de som vinner får en veldig stor oppmerksomhet og blir veldig synlig i bransjen. For de som ønsker å gjøre karriere og kanskje også starte for seg selv er dette gull verd.
Bakke legger raskt til at det for faget sin del er kjempeviktig å ha en arena som viser frem og inspirerer til rekruttering.

– Vi trenger arenaer der vi viser konditor- og bakerifaget i ypperste klasse, sier Bakke.

Her er Årets konditor, Henrik Falkensten, i full aksjon med beste showpiece under årets konkurranse på UMAMI Arena 2023. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Kunst, design og hard trening

I konditorfaget kommer vi ikke unna at det handler om mye kunst og design – i tillegg til smak og form, dermed gjelder det å være forberedt.

– Først og fremst må du ha fingerferdighetene og alt det grunnleggende på plass. Men de som trener mest, og som har en god dag, er de som vinner. Konkurranse er jo slik at det faktisk kan gå galt, eksempelvis som at konstruksjonen av showpiecen knekker underveis. Det skjedde faktisk under siste konkurranse, sier Bakke og legger til;

– Det er mye nerver i spill; Det er dommere som vurderer, det er klokker som går, det er folk som står og ser på, og da må du være trygg på det du skal gjøre. Jo mer forberedt du er, desto bedre gjør du det i en konkurranse, konstaterer Bakke.

Konditorfaget krever både kunstneriske og designmessige ferdigheter i tillegg til det grunnleggende håndverket innen konditorfaget. Her er Henrik Falkensten sin kake og konfekt til NM i Konditorkunst 2023. Foto: Cecilie L. Hjortland

Blir lagt merke til

Vinnerne av konkurransene får mye oppmerksomhet i etterkant.
– Det oppfordres til at arbeidsgiverne bruker dette i sin markedsføring. Vi har et fagmagasin som utgis, og der blir vinnerne behørig presentert både med måten man jobber på og der vinnerkakene blir presentert. I tillegg blir det fanget opp av lokale aviser og andre medier. Det gir blest, det er bra for egen karriere, for arbeidsgiverne og det er bra for rekruttering til faget.

Har du noen råd til de som ønsker å delta på konkurranse i 2025?
– Du trenger ikke ha konkurranseerfaring fra tidligere, selv om det kan være en fordel, men du må trene mye. Deltakerne kan få en positiv opplevelse uavhengig av om man vinner eller ikke. Dette er virkelig gøy, og det er spennende og lærerikt å delta i en konkurranse som dette. Hvis du på sikt har ønske om å gå videre til landslaget der vi har Norges beste konditorer, så vil du kunne få nye muligheter der, avslutter Gunnar Bakke.


Les også:
NM Community Catering er tilbake

Nordisk Pizza Champion Cup kommer til Norge

Sissel Marie A. Orset

Sissel er vår salgssjef og
har jobbet for NOVA Spektrum siden 2017.

Hun har mer enn 15 års erfaring fra dagligvarebransjen og
har en genuin interesse for mat – og drikkebransjen. 

Ønsker du å bli utstiller
på UMAMI Arena 2025?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.