Den meriterte stjernekokken Sven Erik Renaa har mange gode minner fra tidligere messer og gleder seg til å få ny input på UMAMI Arena som arrangeres fra 18. til 20. mars 2025.
(Over): Stjernekokken Renaa er en stor tilhenger av å sette bærekraftige lokale kvalitetsråvarer på menyen. Foto: Morten Holt/Horecanytt.no
Trønderen Sven Erik Renaa har gjennom mange år konkurrert både nasjonalt og internasjonalt. Et av de beste øyeblikkene han ser tilbake på i nasjonal sammenheng, er da han gikk til topps i konkurransen Årets kokk på messen som den gang het SMAK, nå UMAMI Arena.
– Det største minnet som har satt seg, er da jeg ble kåret til Årets Kokk på SMAK i 2006. Det glemmer jeg ikke. Jeg har også konkurrert nasjonalt ved flere andre anledninger der jeg blant annet har to andreplasser på messa. Det er alltid stas, sier Sven Erik Renaa.
Renaa tok blant annet 4. plass i Bocuse d’or finalen i Lyon i 2007, og de siste årene har han som en av tre norske A- sertifiserte dommere, representert Norske Kokkers Landsforening i Worldchefs konkurranser. Renaa kan betegnes som både en mentor og nestor i bransjen.
Sven Erik Renaa sammen med kona Torill Renaa. I 2024 fikk restauranten 3 stjerner i Michelin guiden, som den første norske kokken noensinne. Foto: Henriette Heimdal

UMAMI Arena gir påfyll
Den jordnære og erfarne kokken sier imidlertid at det stadig blir tøffere å drive i bransjen, og nettopp derfor må man finne nye smarte løsninger.
– Mange av oss kokker er selvsagt veldig interessert i det som skjer i faget vårt, både når det gjelder utvikling på råvaresiden, bærekraft, og gode smarte løsninger for personal og gjestehåndtering, men også det som skjer på utstyrsfronten. Alt dette får vi innsikt i på UMAMI Arena, dermed er det en kjempefin mulighet til å få med seg alt som skjer innenfor drift når man jobber med mat og drikke, sier mesterkokken.
Han mener det er viktig å henge med på utviklingen, og som den nysgjerrige personen han er, gleder han seg når nye muligheter dukker opp.
– Jeg er nok en av de som virkelig liker å besøke mat og drikkevare-messer som UMAMI Arena. Det gir meg stor glede i det å gå rundt i hallene for å se på alt av nyheter, i tillegg er det en fin arena der man treffer på andre bransjekolleger som man kan slå av en prat med.
Sverger til bærekraftige lokale råvarer
Sven Erik Renaa er dessuten en stor tilhenger av å sette bærekraftige lokale råvarer på menyen.
– Jeg bruker nesten bare lokalmat, og i all hovedsak det som er lokalt for meg. Likevel, Norge er et lite land, og jeg ser derfor på lokalmat i hele landet. Grunnen til at jeg er nysgjerrig på lokalmat, handler kanskje mest av alt om at dette er den beste og kanskje mest unike maten vi har tilgang på. Det handler også om at man ønsker at de som driver med produktutvikling og kvalitet i nærheten av deg også skal lykkes, i tillegg til at man også får reduserte transportkostnader og klimaavtrykket sitt.

Regionene står sterkere
En klar trend i tiden, er at stadig flere regioner i Norge slår seg sammen for å fronte sine spesialiteter. Eksempelvis som Inderøy Mat, lokalmatprodusentene i Agder og Innlandet mat, som alle er å finne på UMAMI Arena i år.
– Dette er en kjempegod ide. Vi har i mange år sett at man gjør dette i andre land, eksempelvis som Frankrike, Italia og Spania – som vi liker å sammenligne oss med. De er veldig flinke, og når man slår seg sammen gir det en litt større tyngde bak det hele. Rørosmat var eksempelvis en av de første her til lands som samlet frontet sin region. Nå følger mange etter.
Renaa er helt klar på at det er en fordel å skape sitt eget brand.
– Ingenting er bedre enn at man kan slå seg sammen for å sikre en god nok inntjening til at man sikrer fremtidig drift. For vi har dessverre mange eksempler på små lokalmatprodusenter som ikke har klart å overleve alene.
Kom deg på messa!
Renaa gleder seg stort til messedagene i mars:
– Det som er ekstra interessant, er å se på nytt utstyr. Det kan være alt fra booking- og kassasystemer til utstyr som oppvask, ovner eller annet praktisk kokkeutstyr.
– Jeg synes at en norsk storhusholdningsmesse som dette er utrolig viktig. Både når det kommer til det å samle hele bransjen på ett sted over en gitt tid. Men også i hverdagen der kokkene ofte står på hvert sitt kjøkken, i hver sin by, og vi har ofte veldig liten tid til å besøke hverandre. Verdien i det å kunne møte hverandre på en messe som UMAMI er superviktig.

Oppfordringen fra mesterkokken Renaa er klar;
– Her blir man kjent med leverandører og man får med seg alt av det som skjer på råvaresiden. Som ung kokk er dette verdifullt. Kanskje møter du dem igjen den dagen du selv er blitt kjøkkensjef med ansvar for innkjøp – da er det mye enklere å ta opp tråden videre.
Det at UMAMI blir arrangert på Lillestrøm, bare en 10 minutters togtur fra Oslo, gjør at mange kan ta turen.
– Min oppfordring til hele bransjen, uansett om man er liten eller stor, er rett og slett at de må komme seg ut og besøke messa. Kort oppsummert er det mye positivt man kan ta med seg inn i sitt daglige virke, avslutter Sven Erik Renaa.
Fakta:
- Sven Erik Renaa er en prisbelønt og meritert kokk, som opprinnelig er fra Trondheim. Renaa startet sin karriere ved Britannia Hotell i Trondheim.
- Reisen gikk videre til Stavanger der han startet på Gastronomisk Institutt. I etterkant har han vunnet utallige prestisjefylte konkurranser innen kokkefaget.
- Renaa bidro til en viktig periode for De Norske Kokkelandslagene (NKL) fra 2000-2008, og han var med på å oppnå gode resultater for NKL.
- I 2009 etablerte han sin egen virksomhet Re-NAA Restauranter.
- I 2016 fikk Re-NAA sin første stjerne i Guide Michelin, og i februar 2020 fikk Re-NAA sin andre stjerne. I 2024 fikk restauranten 3 stjerner i Michelin guiden, som den første norske kokken noensinne.
- I dag er Renaa en del av Worldchefs Culinary Competition Committee.
- Han driver restaurantene RE-NAA og Sirkus Renaa i Stavanger, og arrangerer også store og små selskaper, brylluper og andre selskapeligheter.
- Les mer om Re-NAA Restauranter