Hele fire norgesmestere skal kåres når NM i Kaffekunst arrangeres på UMAMI Arena 2025. Det betyr at alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. – 20. mars i 2025.
– Det er fantastisk å arrangere NM på UMAMI Arena hvor hele serveringsbransjen møtes, og alt fra maskinleverandører og brennerier er representert. Vi møter med andre ord hele verdikjeden i Norge, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Sjo og Floyd
Baristakunst gjennom tretti år
Det første norgesmesterskapet i baristakunst ble arrangert i 1998, og ambisjonene for konkurransen i 2025 er høye.
– Først og fremst handler det om å kåre de beste deltagerne som etter hvert skal ut i verden å konkurrere i sine respektive grener i forbindelse med messen «World of Coffee» i Genève (Cupping, Latte-art og CIGS), Brewers i Jakarta, Indonesia, og Barista under Host messen i Milano, forklarer Lynes.
– Vi har igjen gleden av å ønske NM i kaffekunst velkommen til oss. NM i kaffekunst er en naturlig og spennende del av alle konkurranser på UMAMI Arena, sier Torill Engelberg, direktør UMAMI Arena.
Foto: Nova Spektrum
– Kaffe representerer både et håndverk og en kultur som har en spesiell plass i måltidsopplevelsen. Her vil man som besøkende oppleve profesjonelle baristaer som eksperimenterer og kombinere smaker på lik linje med kokker, og inspireres til hvordan kaffe kan løfte helhetsopplevelsen av et måltid. UMAMI er en arena der ulike smakskomposisjoner, kreativitet og håndverk skal skinne, forteller Torill Engelberg.
Fire konkurranser spikret
Så langt er det klart for de fire populære konkurransene, Cup-tasting, Barista, Brewers og Coffee in Good Spirit (CIGS). Foreløpig er det ikke avgjort om det også blir NM i latte-art.
NM Klassisk Baristakunst
Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.
NM Brewers Cup
Brewers Cup går ut på å håndbrygge den beste kaffen. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen starter med en «Open Service» hvor det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv har valgt. Derfra går de 8 beste videre til en semifinale, hvor deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt 6 beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen. Odd-Steinar Tøllefsen er Norges eneste verdensmester i denne grenen.
Deltagere i Brewers og Barista kvalifiseres til NM gjennom regionale mesterskap som gjennomføres i byer over hele landet. – De regionale mesterskapene er åpne for alle, men det er unektelig en fordel å både ha erfaring og god kunnskap og kjennskap til regelverket, forklarer Lynes.
NM Cup Tasters
Cup Tasters er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som korrekt identifiserer de ulike koppene på kortest mulig tid, vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship. Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005.
– NM Cup Tasters, også kalt Cupping, er kanskje den konkurransen som er «enklest» å følge med på, og med stor publikumsappell. Denne konkurransen skal foregå 19. og 20. mars på scenen i Konkurransekjøkkenet på UMAMI Arena, hvor vi også har med egen «speaker», sier Marit Lynes.
NM Coffe in Good Spirits
Coffee in Good Spirits er en konkurranse der det fokuseres det på en barista eller barkeepers evne til å lage innovative drinker hvor alkohol og kaffe forenes i synergi. Også kaldt Kaffecocktails. Deltakerne skal lage to identiske varme eller kalde cocktails og to identiske varme Irish Coffe. Denne konkurransen arrangeres i samarbeid med Norsk Bartender Forening.
Til NM Cup Tasters og NM Coffee in Good Spirits er det åpen påmelding.
Stor happening for kaffe
Til sammen vurderes de ulike konkurransene av 20 dommere fra inn- og utland som er kvalifisert gjennom nasjonale og internasjonale kurs. De norske dommerne er fra kaffebransjen i Norge. Til NM i Kaffecocktails blir det også profilerte dommere fra bartendermiljøet.
– Det har blitt arrangert kaffe-VM siden 2000, og hit kommer det deltagere fra over 60 land, forteller presseansvarlig i Norsk Kaffeinformasjon, Bjørn Grydeland.
Foto: Julianne Leikanger
Alle som går til topps og vinner i hver sin konkurranse i NM, går så videre for å representere Norge i VM.
Norsk Kaffeinformasjon er et opplysningskontor for kaffe. Formålet er å arbeide for et høyest mulig kvalitetsnivå på kaffe i alle ledd. Kontoret er næringens nøytrale faginstans og ble opprettet i 1962. Sammen med Speciality Coffee Association Norway arrangeres NM-konkurranser som kvalifiserer til deltagelse i VM. Les mer på kaffe.no
90% over 18 år oppgir at de drikker kaffe
74% oppgir at de drikker kaffe daglig
77% av de som drikker kaffe, drikker vanligvis svart kaffe uten tilsetninger
66% har kaffetrakter, men preferansen for kaffe fra helautomatiske maskiner er økende
61% mener kaffe virker positivt på den fysiske eller følelsesmessige helsetilstanden