Anne Aamodt i Ebbas Matgleder brenner for moderne tradisjonsmat inspirert av bestemors kjøkken. Her produseres syltetøy, smakfulle sauser og geleer med de beste råvarer fra den norske skogen.
Foto over (fra venstre): Nina Sundqvist i stiftelsen Norsk Mat, Anne Aamodt og statsforvalter i Innlandet Knut Storberget, under utdelingen av Spesialitet merket i juni i år. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
-Området til Lokalmat.no i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat og Hanen, vil by på flere lokalmataktører enn noen gang, fra hele landet. En av de aktørene som kommer tilbake er Ebbas Matgleder, forteller Torill Engelberg, direktør for UMAMI Arena.
Ebbas Matgleder holder til i Elverum, og navnet har sitt utspring i gode barndomsminner fra Anne Aamodts bestemor, Ebba.
– Store deler av min bestemors hverdag gikk ut på å lage god mat, og i min oppvekst fikk jeg være med på det. Som voksen minnes jeg både stemningen, lukten og den gleden det er å lage og servere den gode maten. Det er akkurat det jeg ønsker å bringe videre, sier hun.
Anne er utdannet både kokk og konditor, og hun er oppriktig interessert i å bruke og utvikle lokale råvarer. Ebbas Matgleder har blant annet spesialisert seg på geléer og syltetøy, sauser og sirup, i tillegg til kjeks og småkaker. Nye, spennende produkter er i emning.
– Jeg husker lukten av bestemors nystekte brød og nykokt syltetøy. Dette er stemninger som jeg ønsker å bringe videre, sier Anne Aamodt i Ebbas Matgleder.
Foto: Ebbas Matgleder
– Da jeg startet opp for fem år siden var det viktig for meg å legge meg på en linje med ekthet og kvalitet. Vi holder til i et skogdistrikt og derfor er det råvarene fra skogen viktige for oss, forteller Anne.
En viktig salgsarena
UMAMI Arena er blitt en viktig salgskanal for Ebbas Matgleder, og bedriften var med som utstiller for første gang i 2023.
– Det var vellykket, og derfor stiller vi også som utstiller i 2025. Jeg gjorde mange gode erfaringer, blant annet det at man knytter mange gode kontakter som man i etterkant kan jobbe videre med, sier hun.
– Her treffer man en stor gruppe som blir seriøse kunder. I tillegg treffer man gode fagpersoner og interessante personer på mange ulike nivåer i bransjen, sier Anne.
De herligste smaksopplevelsene
Anne Aamodt trekker også frem alt det gode arbeidet stiftelsen Norsk Mat gjør for å øke interessen og oppmerksomheten rundt lokalmat. Ebbas Matgleder er blant de aktørene i Norge som nylig har mottatt fire Spesialitet merker, blant annet for deres Villbringebærsaus og syltetøyet Skogens Dronning, som er laget med fire typer bær, blant annet bringebær og blåbær.
– Her er det alt på plass – farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog, sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder fredag 14. juni 2024.
Syltetøyet Skogens Dronning ble tildelt Spesialitet-merke. Anne har mange ideer til nye produkter fra skogens råvarer, som etter hvert kan bli en del av sortimentet. Foto: Ebbas Matgleder
Administrerende direktør i Norsk Mat er klar på at trenden med å tilby lokalmat stadig brer om seg i serveringsmarkedet.
– For mange proffe innkjøpere, kanskje spesielt innen hotell- og restaurantbransjen, er lokalmat et interessant tilskudd i et totaltilbud de har, – ja noen går virkelig foran og serverer jo også utelukkende lokale råvarer og matretter, sier Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
– Derfor er det ytterst relevant at de møter de små lokalmat- og drikke produsentene ansikt til ansikt, smake og snakke om både hvor og hvordan de arbeider med å få fram særegenheten fra sin bedrift.
– Ebbas Matgleder er et godt eksempel. Å sanke bær er en urgammel norsk mattradisjon som Ebbas gjør i noe større skala og de bruker nåtidens innsikt og fagkunnskap til å lage de herligste smaksopplevelsene. Det kan jo ikke bli bedre! Ebbas Matgleder har fått en grundig vurdering av en særs vanskelig fagjury som har vurdert produktene og gitt tommelen opp for hele fire produkter – det vitner om kvalitet og lokalmat i særklasse, sier Sundqvist.
Utvider for å møte økt etterspørsel
Det er ingen tvil om hvem som er målgruppen for den lokale bedriften fra Elverum når de deltar på UMAMI Arena i mars 2025.
– Det er selvfølgelig gode kunder! Det vil si at man får mange nye gode kontakter i markedet som man kan jobbe videre med etter messa, og gjerne store kunder som kjøper inn litt større mengder av gangen. Det gjør jobben som lokalmatprodusent litt enklere å håndtere, i tillegg er det med på sikre gode arbeidsplasser og stabile inntekter, forklarer Anne.
Ebbas Matgleder er i utvikling med eksisterende produkter og med nye produkter i emning.
– Vi er i en vekstfase og derfor flytter vi inn i nye produksjonslokaler i Elverum. Nå gleder vi oss til å delta på UMAMI Arena i mars 2025, avslutter Anne Aamodt i Ebbas Matgleder.
Les mer om lokalmat:
Sammen skal vi gjøre god mat bedre
Løfter lokalmat til nye høyder mot proffmarkedet