På pulsen med Xiao Juan Peng:
Førde-jenta Xiao Juan Peng tok sølv i VM med Konditorlandslaget i München høsten 2023. Her forteller bakeren og konditoren hvorfor konkurranser er så viktig, og hva hun ser etter på en arena som UMAMI.
(Over:) Xiao Juan Peng har alltid hatt en stor drive for å være med i konkurranser. Foto: Paal-André Schwital, Metro Branding
Det norske Baker- og Konditorlandslaget har siden starten i 2003 utviklet unge baker- og konditortalenter til å hevde seg i de største og mest prestisjefylte konkurransene i verden. Xiao Juan Peng er ei av de som på kort tid har rukket å hevde seg i teten i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Hun har blant annet en andreplass i Ung konditor i 2017, og hun har vært med på å ta bronse i VM Coupe du Monde i 2022. I oktober i år tok hun sølv sammen med Konditorlandslaget i VM UIBC Cup i München.
– Det var utrolig stas å ta sølv! I helhet er vi alle veldig fornøyd med innsatsen, og vi fikk mye skryt for smakene på produktene våre. Hardt arbeid gir gode resultater, oppsummerer hun raskt.
Konkurranse i blodet
Xiao Juan Peng startet som lærling i Førde i 2016-17. Hennes første konkurranse var Ung konditor, og det var bare starten på hennes videre karriere.
– Det var kjempegøy og det åpnet en ny dør for meg for å være med videre i andre større konkurranser. Det ligger litt i blodet mitt å konkurrere, sier hun.
Men den lovende konditoren valgte i tillegg å ta utdanning som faglært baker.
-Så fikk jeg plass på Bakerlandslaget, og det var med Bakerlandslaget vi tok bronse i VM Coupe du Monde i 2022, forteller hun.
Egeninnsatsen avgjør
For å delta på landslagsnivå i de ulike konkurransene må du være villig til å trene masse etter jobb og på fritiden.
– Jo mer du legger inn i dette med konkurranser, desto mer får du ut av det. Ofte er det egeninnsatsen som gjelder, og de samlingene som vi har i Oslo sammen med resten av landslaget, handler om å vise hva vi har trent og øvd på for å nå toppen, sier hun.
Spire til nye ideer og løsninger
UMAMI-messen åpnet Xiao Juan Pengs øyne for en helt annen verden når det kommer til mat og drikke:
– Du møter masse nye folk og bedrifter, og det er et veldig godt miljø for de som vil treffe hele bransjen. Verdien av å bygge nettverk er uvurderlig. Fra jeg konkurrerte for første gang som ung konditor, har jeg bygd mitt nettverk, forteller hun.
Xiao trekker også frem at det er en fin arena til å finne løsninger på problemer eller utfordringer som man kanskje har i en travel hverdag på jobb.
– Her kan du snakke med leverandører og ta opp ting du sliter med. De kommer gjerne med gode, nye og fornuftige løsninger som gjør driften bedre for deg, enten det handler om et konkret produkt eller en kjøkkenmaskin som er mer effektiv. De er der for å hjelpe deg, og det er en helt klart fordel, sier hun.
Går etter utstyr, emballasje og trender
På spørsmål om hva både bakere og konditorer er på jakt etter er svaret klart:
– Vi jakter på inspirasjon og motivasjon både fra Norge, men også fra andre land. Det gjelder både innenfor konkurranser og på leverandørsiden. Nye maskiner og emballasje ser vi selvsagt etter, det vil si utstyr som kan gjøre det lettere og mer effektivt i hverdagen. I tillegg vet vi at de store produsentene er veldig gode på å presentere nye trender i markedet. Det er også viktig å få med seg når man besøker Umami, sier hun.
Xiao er ikke i tvil om hvorfor man bør besøke UMAMI Arena i 2025:
– Selvsagt bør man ta turen. Det gjelder uavhengig om man er en ung kokk, konditor eller baker. Det er mye inspirasjon å hente fra de spennende konkurransene som gjennomføres, men vel så viktig, som jeg nevnte, er det å få snakke med leverandørene i bransjen. For en konditor som meg, er det inspirerende å se alt i fra den sølete sjokoladen til den «grisete» kakelagingen, avslutter Xiao Juan Peng.
Les også: NM i Konditorkunst klar for UMAMI Arena i 2025
MINE BESTE KONKURRANSERÅD
Vurderer du å melde deg på en konkurranse på UMAMI Arena i 2025?
Her får du Xiao sine gode råd til hvordan du kan lykkes:
Før konkurransen
Du kjenner på konkurransenervene, men dette er viktig å tenke på:
• Uansett hvordan resultatet blir, så har du gjort ditt beste
• Du har trent grundig, og du har prestert ditt beste på den tiden du har til rådighet
Under konkurransen
• Fokuser på at du skal levere det du har trent på, og ikke la deg distrahere av alt rundt
• Hvis uhellet er ute, det er bedre å levere noe fremfor å ikke levere noe i det hele tatt
• Husk at smak teller mer enn utseende, så lever kaken selv om glasuren skulle bli for tykk
• I lagkonkurranser er det smart å bli enige på forhånd om hva som prioriteres om noe skulle gå galt.
Etter konkurransen
Du føler kanskje en lettelse etter levering, men du kan også oppleve en stor skuffelse:
• Uansett hva resultatet blir, så går det bra
• Gjør du feil og resultatet ikke blir som forventet, så ta erfaringen med videre og lær av det
• Dersom du ikke når toppen, så husk at det er mye læring i å ikke vinne
FAKTA OM XIAO JUAN PENG
Arbeidssted: Naustdal Dampbakeri AS i Førde
Født: 1998
Bosted: Førde
Utøver på Baker- og konditorlandslaget
Utdanning: Svennebrev som konditor og som baker
Konkurransebragder:
2. plass – VM UIBC Cup 2023 i München
3. plass – VM Coupe du Monde de la Boulangerie 2022 i Paris
2. plass – Ung konditor 2017 i Norge
Xiao på jobb i Naustdal Dampbakeri. Foto: Privat