Kjendiskokken Trond Moi skal i år være med å løfte lokale delikatesser fra Agder regionen. Han er klar på at UMAMI er en av de gøyeste arenaene man kan besøke.
Den erfarne kokken og vinkelneren Trond Moi er kanskje mest kjent fra restaurantkjeden Bølgen & Moi. Etter at han gikk til topps i Farmen kjendis i 2023, ble han også hele Norges kjendiskokk.
Moi vet godt hva han snakker om når det kommer til UMAMI Arena. Han har blant annet deltatt som foredragsholder, vært med som heia-gjeng de gangene kolleger har konkurrert, og han har stilt opp på ulike arrangementer og kokkeshow. I år skal Trond Moi og hans team fronte lokale delikatesser fra Agder.

– UMAMI Arena er veldig betydningsfull fordi man lærer veldig mye under disse dagene. Jeg har vært i bransjen nå i 40 år, og selvfølgelig var det ekstra mye å lære når man var ung. Men uansett hvor erfaren man er, får man alltid med seg noe nytt og spennende. Sånn sett er denne bransje-messa en av de gøyeste arenaene man kan besøke for å hente ny inspirasjon. I tillegg treffer man mange hyggelige bransjefolk, sier den joviale mesterkokken.
Velkommen til chefs-dinner
– I år har vi et ganske omfattende program. Vi skal kjøre en skikkelig kul Agder-meny med chefs-dinner program på standen to ganger om dagen. Jeg har derfor større forventninger enn noen gang til UMAMI, dette fordi det er gøy å være en del av et godt team som har jobbet hardt for å få til noe skikkelig spennende for de besøkende. For oss blir dette selve høydepunktet, og målet er å vise hele Norge hva vi klarer å få til med de beste lokale råvarene vi har i hele Agder.
Kokke-teamet vil foruten Trond Moi bestå av mesterkokken Hans-Petter Klemmetsen, Tom Kristiansen fra Bønder i Byen, og Britt Skårdal fra Designkokken.
– Dette blir en fantastisk mulighet for de besøkende å se dyktige grenlandskokker i aksjon på kjøkkenet.
Må man melde seg på for å delta på en chefs-dinner?
– Det blir todelt. Man kan melde seg på i forkant dersom man vil sikre seg en plass, men man kan også droppe innom hvis det er ledig plass, sier Trond.
Les mer om lokalmatprodusenten i Agder her
Bruker messa bevisst
Til daglig driver Trond brasseriet Som hos Moi på fiskebrygga i Kristiansand og bistroen Strandhaven i Lillesand. Den erfarne kokken har i alle år tatt med seg flere av sine nøkkelpersoner på messa.
– Det vil jeg også gjøre i år, og vi kommer til å ta en liten runde for å bli inspirert og treffe nye leverandører. I midten av juni skal vi starte et nytt konsept som heter La Recette, som blir liggende ved bystranda i Kristiansand. Dette er vår nye franske bistro, eller matparadis, som vil by på en erkefransk meny og fransk-italiensk vinliste. Det blir også bakeri, foccacheria og pizzeria med surdeigsbakst i tilhørende lokale, samt delikatesser og take-away avdeling.

I den forbindelse kommer Moi og hans kolleger til å bruke arenaen UMAMI helt bevisst for å sikre seg nytt utstyr, i tillegg til å samle gode ideer til den nye bistroen.
– For oss er dette en kjempefin mulighet til å benytte oss av de gode messetilbudene som det alltid er på UMAMI Arena.
Refleksjoner rundt lokale råvarer og gjenbruk
I likhet med andre bransjekolleger setter kjendiskokken stor pris på de personlige møtene.
– Man treffer alltid på kjente, og på UMAMI Arena i 2023 ble det kanskje ekstra spesielt siden jeg akkurat hadde vunnet Farmen kjendis. Det ble en del selfier underveis, og det var utrolig mange som ville slå av en prat. Det var gøy, smiler Moi.
I etterkant ble han aktuell med boken Maten & Moi – Få det beste ut av råvarene.

– Boken Maten & Moi kom ut som en direkte følge av Farmen-oppholdet. Boken handler om oppholdet på Farmen, om tanker og refleksjoner som jeg gjorde meg om hvordan vi lever i dag, og hvordan vi kaster mye mat fremfor å gjenbruke det som er mulig. Vi må ta noen grep for å ta vare på mer av råvarene våre, sier han. (Foto: Jan Rune Eide)
Vær nysgjerrig!
Moi er helt klar på hvorfor man bør ta turen til messa:
– Når man står på eget kjøkken, går man gjerne i den samme tralten. Det å komme seg opp og ut – og inn på UMAMI Arena, er så utrolig viktig for å kunne løfte blikket, tenke nytt og treffe andre slik at man utvikler seg både som bedrift og person. Min oppfordring er derfor at folk rett og slett må komme seg ut og la seg inspirere av alt det som skjer på messa.
Når vi snakker om fagseminarer som arrangeres under messedagene har Moi følgende råd;
– Sjekk ut programmet i forkant slik at du kan sikre deg en plass i salen. Utover det, vær nysgjerrig! Stopp og prat med folk, og så lenge man stiller med et åpent sinn og ønsker å utforske, får man masse ny lærdom, avslutter kjendiskokken.
Les mer om programmet for konkurranser og seminarer på UMAMI Arena
Fakta:
Trond Moi (født 1969) er kokk og vinkelner fra Kvinesdal. Etter et års kokkeskole i Kristiansand og læretid ved Hotel Sheraton i Oslo, studerte Moi i Frankrike og var chef comis for Michel Guérards kjøkkensjef Lars Erik Underthun, da Underthun fikk sølv i Bocuse d’Or i 1991. Her fikk han nyttige erfaringer før han selv begynte å konkurrere.
I fra 1991 jobbet han også som lærere ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og i 1993 ble Moi med på Norges kokkelandslag, der han tok sølv i Norgesmesterskapet i kokkekunst i 1993 og 1994. Deretter ble han gullvinner i samme konkurranse i 1995, 1996 og 1997 – og han er fortsatt den eneste kokken i Norge som har vunnet gull tre år på rad.
I 1996 tok Trond Moi sølv sammenlagt i Kokke-OL, og i 1997 ble han også kåret til nordisk mester i kokkekunst.
Kjendiskokken har deltatt i en rekke TV programmer, og han har vært forfatter og medforfatter i en rekke kokebøker og andre utgivelser gjennom årene. Så sent som i 2023 kom boken «Maten & Moi – få det beste ut av råvarene». Boken kom som en direkte respons på erfaringene Moi fikk under Farmen kjendis oppholdet.