ÅPNINGSTIDER:  TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Bartenders’ Choice Awards til UMAMI ARENA

Kort oppsummert er Bartenders’ Choice Awards den nordiske barbransjens egen «Oscar-utdeling». Nå kommer organisasjonen bak denne prestisjefulle kåringen til UMAMI ARENA og med seg tar de bartendere fra hele Norden som skal dele av sin kunnskap.

Bartenders’ Choice Awards er en årlig pris hvor fem bredt sammensatte jurygrupper både nominerer og velger vinnere til 13 kategorier. De totalt 450 bransjeekspertene i juryene er de mest profesjonelle og kunnskapsrike i sitt slag, noe som har gjort denne prisutdelingen til den mest prestisjefylte kåringen blant bartendere i Norden.

Bartendere fra hele Norden
-Vi er knallstolte over å kunne presentere Bartenders’ Choice Awards på UMAMI ARENA. Dette er virkelig et arrangement med stor prestisje i bransjen, sier Torill Engelberg som er direktør for UMAMI ARENA.

– I løpet av de fire dagene på UMAMI ARENA skal vi presentere totalt 8 av Nordens beste barer og bartendere – 4 fra Norge, 1 fra Sverige, 1 fra Danmark, 1 fra Finland og 1 fra Island, forteller Jakob Sundin, en av gründerne av Bartenders’ Choice Awards. – Felles vil være at alle barer er blant de aller beste i sitt slag og presser grensene fremover hele tiden, så dette blir veldig inspirerende, sier han.

-Dette vil foregå hver dag på scenen i BAREN – området for sider, øl, vin og brennevin, og er for deg over 20 år som representerer et firma med skjenkebevilling, legger Torill Engelberg til.

Engelberg forteller at drikke – både alkoholholdig og alkoholfri – vil prege arrangementet gjennom hele uken:

-Vi ser at alt fra lokalprodusenter, bartendere, bryggerier og brennerier har klart å skape noe helt unikt og større også i vår del av verden. Det skal vi naturligvis ta pulsen på, derfor har vi lagt til rette for å presentere et mangfold til inspirasjon, slår UMAMI-sjefen fast.

Jakob Sundin er en av gründerne av Bartenders Choice Awards

Stiftet som motreaksjon
Bartenders’ Choice Awards ble stiftet i Sverige i 2010 av Jakob Sundin, Joel Katzenstein, Michael Bergström og Andreas Näslund som en slags motreaksjon til prisene som eksisterte på den tiden.

-Vi følte dels at de ikke var rettferdige, men kanskje fremfor alt at de ikke fulgte med trendene og utviklingen av den allerede moderne, håndverksmessige barscenen som virkelig var i vekst, forteller Jakob Sundin.

Gikk nordisk i 2017
I 2017 utvidet de kåringen til også å omfatte Norge, Danmark og Finland.

-I 2018 kan man si at vi endelig lyktes i drømmen vår om å inkludere hele den nordiske barscenen, da også Island gjorde sin inntreden. På denne måten kunne vi endelig fremheve og feire alt det fantastiske talentet og kvaliteten som finnes i vår region, sier Sundin.

Hvorfor har dere valgt UMAMI ARENA som partner i Norge?
– Da vi ble kontaktet av UMAMI ARENA føltes det umiddelbart som et samarbeid med stort potensial! Å kunne være på plass på Norges største møteplass for mat og drikke betyr mye for oss. Ikke minst for å kunne vise frem de mest fremragende barene og bartendere i Norden til et enda bredere publikum føles veldig inspirerende, sier gründeren av den prestisjefylte prisutdelingen.

Trender og ambisjoner
Hva er dine ambisjoner når dere nå kommer til Norge?
– Målet vårt har hele tiden vært å inspirere, utvikle og fremheve det beste i sitt slag, så også i Norge selvfølgelig. Gjennom dette samarbeidet håper vi å kunne gjøre det mer enda mer storskala!

Kan du si noe om hvilke trender vi ser innen cocktails for tiden?
– Noe som har blitt tydeligere for hvert år siden vi startet, er at stoltheten for det lokale, det er en trend som vokser kontinuerlig. Flere og flere barer fremhever innovative menyer med fantastiske råvarer og produsenter. Her har mange spennende samarbeid resultert i helt fantastiske drinker!

Alkoholfritt er mer enn juice!
Hva med de alkoholfrie tilbudene og trendene?

– Det samme gjelder der som for cocktails med alkohol. Dette er i en rivende utvikling, grensene flyttes og tilbudene blir mer innovative. Det må man for å kunne appellere til et publikum som forventer noe annet enn å bare kunne få juice eller brus som alkoholfrie alternativer. Nye produkter lanseres hver uke, også i det alkoholfrie segmentet, noe som også gir mye større variasjon, sier han.

Hva tror du Norge kan gjøre for å bli enda mer interessant som «Cocktaildestinasjon»?
– Jeg synes allerede at Norge gjør det fantastisk bra. Det som på mange måter var et utgangspunkt for nordisk gastronomi gjennom «Det nye nordiske kjøkken» har spredt seg til de mange høykvalitetsbarene. Nå er det ikke bare maten som gjør Norge, eller nabolandene for den saks skyld, til et gastronomisk reisemål – men også drikken.

Slik blir du den perfekte bartender
Har du et lite tips helt til slutt: Hvordan bli den perfekte bartenderen?

Det er sannsynligvis ikke ett riktig svar på det spørsmålet, men snarere hundrevis … Bartenderyrket er så variert og krever så mye av utøveren gitt alle de forskjellige parameterne det inkluderer. Men en ting som er sikkert, er at kunnskap og inspirasjon er ekstremt viktig for utviklingen av bartendere. Og akkurat det er noe som vi definitivt planlegger å tilby på «BAREN» på UMAMI ARENA 2023, avslutter Jakob Sundin i Bartenders’ Choice Awards.

Sissel Marie A. Orset

Sissel er vår salgssjef og
har jobbet for NOVA Spektrum siden 2017.

Hun har mer enn 15 års erfaring fra dagligvarebransjen og
har en genuin interesse for mat – og drikkebransjen. 

Ønsker du å bli utstiller
på UMAMI Arena 2025?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.