20. mars går NM i konditorkunst av stabelen på UMAMI Arena, og Årets konditor 2025 skal kåres. De fire dyktige finalistene forbereder seg nå på beinhard konkurranse.
NM i konditorkunst arrangeres vanligvis annethvert år, og vinneren får den gjeve tittelen “Årets konditor”. For å kunne delta må du ha svennebrev konditor, eller tilsvarende utdanning fra utlandet. I 2023 var det Henrik Falkensten som gikk av med seieren i en konkurranse som holdt et skyhøyt nivå (foto over: Solveig Lygre). Når vi ser på deltagerlisten for årets konkurranse, forventer vi et minst like høyt nivå som forrige gang.
Tema for NM i konditorkunst 2025 er “TIVOLI”, og konkurransen har tre hovedoppgaver: KAKE – KONFEKT – SHOWPIECE. Tema skal være en «rød tråd» i alle oppgavene.
Xiao Juan Peng har lyst til å bli Årets konditor
Xiao Juan Peng har vunnet bronse med bakerlandslaget i VM, Coupe du Monde de la Boulangerie, og sølv med konditorlandslaget i VM, iba UIBC-Cup.
I tillegg til sølv og bronse i VM har den nye lagtreneren på konditorlandslaget en 2. plass i NM ung konditor fra 2017. Torsdag 20. mars skal hun konkurrere om å bli Norges beste konditor. Skal hun klare å gjøre medaljesamlingen komplett med en gullmedalje i år?

Les mer: Har lyst til å bli Årets konditor
Les også: På pulsen med Xiao Juan Peng
Fra Lyon til Oslo: Jeremy Dubanchet
En av finalistene i år, Jeremy Dubanchet, startet sin konditorkarriere i sin hjemby i Frankrike da han var 25 år gammel. Blandingen av vitenskap og kunst, kreativitet og tradisjon, vekket interessen hans, og han bestemte seg for å satse på konditoryrket.
– Jeg studerte i to år ved en konditoriskole i Frankrike, og fikk deretter lærlingeplass ved det anerkjente konditoriet Sève i Lyon. Da jeg var ferdig i lære, flyttet jeg til Norge og begynte å jobbe hos Pascal. Etter noen år hos ham, begynte jeg som sjokolade- og iskremsjef hos Kaffebakeriet, hvor jeg nå har vært i ca. åtte år, forteller Jeremy Dubanchet.

Les mer: Skal utfordre seg selv
Victoria Gravdal – skal konkurrere mot sin egen trener i NM
Victoria Gravdal og Xiao Juan Peng vant sølv da de representerte Norge i konditor-VM i 2023. I år er Victoria utøver på konditorlandslaget, mens Xiao er lagtrener. I mars skal de konkurrere mot hverandre i NM i konditorkunst.
Victoria Gravdal er konditorsjef på Sola Strand Hotel, og har tidligere vunnet Rogalandsmesterskapet (2020) og sølvmedalje fra konditor-VM.

Les mer: Skal konkurrere mot sin egen trener
Fra stjernerestaurant i Frankrike til NM i konditorkunst: Daniel Bauer
Daniel er født og oppvokst i Polen. Helt fra han var liten drømte han om å bli kokk, men da han startet kokkeutdanningen, skjønte han raskt at det var konditor som var den rette veien for ham.
I 2021 flyttet Daniel til Norge. Han opprettet en liten konditoravdeling på Fretheim Hotel i Flåm, før han begynte å jobbe som konditor / chocolatier ved Hotel Bristol i Oslo. I dag er Daniel konditor-sous chef hos Lily Country Club i tillegg til å holde konditorkurs i Polen.

Disse skal dømme NM i Konditorkunst
Hoveddommer – Morten Dalevold Carlson
Dommer – Cathrine Nilsen
Dommer – Linda Roalstad
Assistentdommer – Tonje Holtungen
Bli med og opplev spenningen når konditorene i aksjon
Torsdag 20. mars kan du se konditorene vise både kunstneriske og designmessige ferdigheter, i tillegg til det grunnleggende håndverket innen konditorfaget.
NM i Konditorkunst arrangeres av Baker- og konditorbransjens Landsforening, og skal foregå i Mesterkjøkkenet på UMAMI Arena.