Den prestisjefylte konkurransen Bartender of the Year blir for første gang arrangert under UMAMI Arena. Fra 18. til 20. mars 2025 skal bartendere testes i kompetanse, kreativitet og kvalitet, og de må i ilden på en sensorisk test der lukt og smak blir helt avgjørende.
(Over:) Steinar Jensen, President i Norsk Bartender Forening, ser frem til å arrangere Bartender of the Year under messedagene på UMAMI Arena i mars 2025. Foto: Thomas Patrick Christensen
Konkurransen Bartender of the Year er det offisielle Norgesmesterskapet for bartendere, og vinneren kan krone seg med tittelen; Norges beste bartender. Bak arrangementet står Norsk Bartender Forening (NBF) og Beverage Academy.
– Vinneren av Bartender of the Year får i tillegg til fine premier, representere Norge i VM, sier president i Norsk Bartender Forening, Steinar Jensen.
– Vi opplevde et oppsving for alkoholholdig drikke hos oss i 2023, og vi tror ikke det blir mindre fremover, forteller Torill Engelberg, direktør for UMAMI Arena. – Nå åpner vi en egen hall for sider, øl, vin og brennevin for å gi dette fagområdet bedre utviklingsmuligheter, og flere nye og spennende aktører har allerede meldt sin interesse. Med Norsk Bartender Forening på laget, og konkurransen Bartender of the Year, løftes dette produktområdet ytterligere.
Test av kompetanse
Før cocktail-miksingen starter, blir deltakerne testet på hvilken kompetanse de har rundt bartenderfaget i form av en quiz.
– Temaet for NM i 2025 er umami, og det blir spennende å se hvordan bartenderne tolker det. Ut ifra dette skal de skape noe unikt, spennende og kreativt. Deretter skal de en etter en opp på scenen og presentere oppskriften på drinken eller cocktailen de har forberedt, forklarer Jensen.
Gjennom hele konkurransen får deltakerne tildelt poeng for hver delkonkurranse. Likevel er det den kreative cocktailen som vekter mest med hele 70 prosent.
Hva kan du lage?
Neste del består av det som kalles Mystery Box. For det er ingen tvil om at mange bartendere stortrives når de får improvisere og bruke sin kreativitet, noe man ofte må gjøre i jobben som bartender.
– I Mystery Box får de tildelt ulike ingredienser slik at de kan komponere sin egen drink. I løpet av 10 minutter skal de mikse en spennende og smakfull cocktail ut ifra eget hode. Dette er hverdagsutfordringer for en bartender, og ikke minst en gøy konkurranse som for mange er en favorittgren, sier Jensen.
Norgesmester i blind-smaking
I siste del av konkurransen skal deltakerne gjennom en utfordrende sensorisk test.
– Her får konkurransedeltakerne utdelt et visst antall drikker hvor de skal lukte og smake for så å resonnere seg frem til hva de har fått utdelt. Er det vin, gin, vodka eller hetvin?
Imponerende nok ser vi at noen til og med klarer å finne ut hvilket produkt drinken er laget av. Det er fantastisk, og i denne delkonkurransen har vi en egen premie. Her må man være god! Vinneren blir kåret som Norgesmester i brennevin blind-smaking, forklarer Jensen.
Stor bidragsyter
Han er ikke i tvil om hvorfor UMAMI blir valgt som sted for deres nasjonale arrangement.
– UMAMI er den største og viktigste møteplassen for hele vår bransje. Her finner vi alle de største produsentene, og det kommer masse gjester og besøkende. Folk kommer av seg selv!
– Vi opplever at UMAMI er en stor bidragsyter til hele vår bransje, og vi er svært fornøyde med det samarbeidsklimaet som UMAMI Arena skaper, sier Jensen. – Kort oppsummert; det handler ikke bare om å arrangere en messe, UMAMI er like opptatt av å skape noe som er unikt og som gir en god opplevelse for alle som besøker messen.
– Nå vurderer vi muligheten for å kunne arrangere Europamesterskap i Norge. Kanskje får vi det til på UMAMI Arena i 2027, avslutter Jensen.
Påmelding åpner i oktober
Om kort tid åpner arrangørene for påmelding til NM, og for å delta må man være medlem i Norsk Bartender Forening.
Norsk Bartender Forening
- Etablert i 1949, den gang var foreningen en type sosietetsklubb som kun var åpen for menn. Man hadde opptaksprøve og måtte ha minimum tre års erfaring som bartender.
- Målet var å skape et godt miljø for og blant bartendere.
- Etter hvert fikk kvinner også bli medlem, og det var en glede for alle bartendere i Norge.
- I dag har foreningen et par hundre medlemmer, og alle kan bli medlem. Nå satser de på å nå 300 medlemmer innen utgangen av UMAMI Arena 2025.
- Arrangør av Bartender of the Year i Norge som er det offisielle Norgesmesterskapet. Målet er å kunne arrangere EM i Norge om få år.
For mer informasjon om foreningen eller medlemskap, besøk Bartender.no
Les også: UMAMI Wine Street gir økt fokus på vin