Det er ingen tvil om at sjømat og alt fra havet er i tiden. Veksten i dette markedet er en av de tydelige trendene på UMAMI ARENA 2023.
Norwegian Seaweed Association (NSA), Hvaler Krabbe, sjømatgiganten Domstein, og Lerøy var alle klare for å møte et stort publikum med havets fristelser:
NM-gull med tare på burgeren
-Norwegian Seaweed Association (NSA) har en av de mest spennende ingrediensene fra havet å vise frem. Dyrket tare er helt nytt, bærekraftig, masse spennende mineraler og umami-smak, sier seniorrådgiver i Norges Vel, Marit Gjerstad.
-Vi håper at de besøkende på UMAMI ARENA vil jakte på nye ingredienser som kan tilføre noe spennende i maten og matprodukter, sier Marit Gjerstad i Norwegian Seaweed Association.
-Vi tenker at dette kan være interessant spesielt for institusjonskjøkken, og gjennom nettverket vårt ønsker vi å utvikle oppskrifter med tare til institusjonskjøkken for å øke næringsverdien, sier hun.
Krabbe i alle varianter
Hege Thulin i Hvaler krabbe – klar for å inspirere med krabber under UMAMI ARENA:
-Vi fisker og foredler krabber og leverer dagsferskt krabbekjøtt hele året. Vi har derfor planlagt å vise frem et bredt utvalg av våre krabbeskjell for å synliggjøre både kvalitet og fiber i kjøttet, sier hun.
-Og så vil vise at man kan bruke krabbe til mange ulike produkter og retter. Slik som f.eks. sushi med krabbekjøtt, sier Thulin.
Er det noe spesielt de besøkende kan forvente fra dere?
-De kan forvente seg en leverandør som leverer kortreist mat med god kvalitet og smak. Vi vil også ha besøk av «Dommerkokken» Chris Andre Hansen, som vil vise og fortelle om alle slags muligheter med å tilberede mat med krabbekjøtt. -Krabbe er ikke bare en delikatesse – det er også er sunn og god mat, fastslår Hege Thulin i Hvaler Krabbe.
Matkurs for de besøkende
Frederic Klev er regionsdirektør i sjømatselskapet Domstein. Han ser frem til å vise frem mangfoldet fra havet og alle sine gode samarbeidspartnere gjennom en hektisk uke på UMAMI ARENA.
-Gjestene kommer til å møte en engasjert gjeng som ønsker å formidle sine kunnskaper om sjømat og hvordan en best kan levere sjømat fra «fjord til bord», sier han.
-På Domstein-standen blir det matkurs med forskjellige råvarer gjennom de ulike dagene, forteller Klev. Han lover at det blir mange spennende og gode smaker å teste ut for de besøkende som tar turen innom.
Kaitai sermoni
Lerøy sjømatgruppen deler sin fagkunnskap og vil inspirere med en aktivitetsplan for alle dager. De vil blant annet vise en eldgammel japansk kunst som baserer seg på å kutte ned en tunfisk på ca. 100-150 kg med høyeste presisjon. Balfego er et selskap som står for bærekrafig produksjon av bluefin tuna(makrellstørje). Dette er et show du ikke må gå glipp av.
Unngå matsvinn på fisk
I tillegg vil matsvinn stå på agendaen. Bli inspirert av Lerøys fagsjef som viser hvordan hele fisken kan brukes og hvordan tørrmodning av fisk gir en unik smak! Gå ikke glipp av smaksprøve på hele sortimentet til Lerøy!
Tare – havets umami i framtidens bærekraftige mat
Her får du lære mer om verdens mest fornybare ressurs – tare. Hvordan kan havets grønnsaker brukes for å tilføre smak og øke næringsverdien i maten vår? Du får høre om hvordan Seaweed Solutions dyrker tare, hva den inneholder og hvorfor vi bør spise den. Orkla Ocean har lansert 12 produkter med tare og vil dele nytt om trender og hvorfor flere i matbransjen bør bruke denne bærekraftige ingrediensen.