Smak, konsistens, kreativitet og presentasjon er de fire kriteriene det dømmes etter, og med fokus på valg av ingredienser, håndverket i utarbeidelsen av oppskriften, og det visuelle inntrykket av gelatoen.
Gelato Festival World Masters – hovedkonkurransen med partnerne Carpigiani and Sigep – Italian Exhibition Group, er på reise verden rundt på leting etter verdens beste Gelato. Første stopp i Norge på turnéperioden 2022-2025 var på UMAMI ARENA i Lillestrøm hvor 11 nordmenn deltok i NM i Gelato. Primulator, som er importør av Carpigiani, arrangerte konkurransen som også kalles «årets søteste konkurranse».
Disse tre er kåret til de beste Gelato mesterne i Norge
De går videre til European Finals of Gelato Festival World Masters i 2025.
1. PLASS
Patrick Dufaud fra Kaffebakeriet i Oslo ble hedret med førsteplassen med smaken “Sjokolade sorbet med key lime”.
Beskrivelse: Frisk sjokolade sorbet med key lime, basilikum og kakaonibs.
2. PLASS
Jolanta Ulys fra Siddis Gelato AS i Stavanger kom på andreplass med smaken “Triple Pistacchio”.
Beskrivelse: Deilig pistasj gelato toppet med pistasj saus og hakkede pistasjnøtter.
3. PLASS
Anne Marstein Andersen fra Alimenta på Frogner ble nummer tre med smaken “Myse, ku, geit, bær og vafler”.
Beskrivelse: Myse gelato med ku og geitemelk, brunost, toppet med tyttebærsaus og pyntet med vafler.
Dommerpanelet besto av:
- Lars-Erik Undrum, eier av Villa Sole Konditori, og Executive Chef & Pastry hos Lily Akerkvartalet
- Bernhard Azinger, konditor hos Tine
- Mia Christina Nilsen, eier av Sød Konfekt og Gelato and Cafe Victor i Arendal
De øvrige 8 deltakerne var:
- Alfredo Fabio Esposito fra DDS AS i Drammen med smaken “Dark Secret”.
- Caitlin Aarholt fra Diplom Is på Hagan med smaken “Fastelavn Italiano”.
- Giovannino Fittipaldi fra Gelatiamo på Hamar med smaken “S´Aranzata”.
- Alma Sundøy fra Sundøys i Trondheim med smaken “Vaffel & Brunost”.
- Tiziana Tosi fra Trovatelli i Hol med smaken “Kubbeost med pærer”.
- Dirk Kiefer fra Lamella AS i Ålesund med smaken “Tiramisu”.
- Silje Kristine Hindar fra SVAL Gelato og Kaffe i Kristiansand med smaken “Solbær Drøm”.
- Lilli Bruntse Baardsen fra Lilli’s Gelato Cafe i Lillesand med smaken “Chili/Lime/Lakris”.
Om Gelato Festival World Masters
Gelato Festival ble lansert i Firenze I 2010, inspirert av verdens første gelato oppskrift som ble laget av arkitekten Bernardo Buontalenti i 1559. Siden starten har Gelato Festival vokst, først til resten av Italia, så ut i Europa, og fra 2017 til USA, med totalt 80 gjennomførte konkurranser, før den ble verdensomspennende med Gelato Festival World Masters 2021. Den gang med vinneren Adam Fazekas fra Budapest – og rekordmange 3.500 gelati ble vurdert av internasjonale juryer.