Onsdag 15. februar ble Simen Johansen nummer tre i Årets grønne kokk. Fredag 17. februar vant Vaaghals-kokken Jeunes Chef Rôtisseurs, en konkurranse for kokker under 27 år, på UMAMI ARENA. Magne Andreas Gaut fra Le Bistro vant Jeunes Sommeliers.
I kokkeklassen ble Ibrahim Aljabouri fra To Rom og Kjøkken i Trondheim nummer to, mens Sunniva Aas Mathisen fra Bula Bistro, også i Trondheim, ble nummer tre.
Se alle deltakerne som var med i konkurransen lengre ned i saken.
I sommelierklassen ble Magnus Thomassen fra Code i Oslo nummer to, mens Marco Antonio Bøe fra tango i Stavanger ble nummer tre.
Vinnerne til Istanbul til høsten
Jeunes Chef Rôtisseurs (kokker under 27 år) og Jeunes Sommeliers (vinkelnere under 27 år) ble arrangert i mesterkjøkkenet i Nova Spektrum.
Vinnerne kvalifiserer seg som Norges representanter til det internasjonale mesterskapet som i 2023 arrangeres i Istanbul til høsten Der har de mye å forsvare, etter sterke norske prestasjoner de siste årene.
Mye å forsvare
Norske kokker har faktisk vunnet den internasjonale finalen en rekke ganger:
Finalen i Jeunes Chefs Rôtisseurs i Mexico City i 2022 ble vunnet av Tonje Svee (21) fra To Rom og Kjøkken i Trondheim. Nikolai Haram Svorte (25) fra Speilsalen på Britannia Hotel vant den internasjonale finalen for Jeunes Sommeliers i 2021.
Emil Lundemo Bakken (24) fra Scandic Nidelven i Trondheim vant den internasjonale Jeunes Chefs-konkurransen 2020, og Sindre Fagermo Hjelmseth fra To Rom og Kjøkken vant i 2021.
– Det er veldig moro at våre norske deltakere har levert så flotte resultater. Dette betyr mye for faget vårt, sier Thore Sande, som er styreleder i den norske organisasjonen.
Styrke rekrutteringen
– Et av Chaîne des Rotîsseurs sine formål er å styrke rekrutteringen av kokker og servitører/sommelierer, og bidra til faglig utvikling av unge kokker og servitører, samt å fremme norsk mat og kortreist mat, sier Sande.
Sande legger til at dette ikke er en lærlingekonkurranse, men en konkurranse for unge talenter som allerede er aktive i yrket.
Deltakerne i Jeunes Chef Rôtisseurs 2023
Dette var deltakerne i Jeunes Chef Rôtisseurs 2023 på UMAMI ARENA:
- Chul Aron Fjellstad, Britannia Hotel, Trondheim
- Henry Helgesen, Ostehuset Øst, Stavanger
- Simen Johansen, Vaaghals, Oslo (gull)
- Sunniva Aas Mathisen, Bula Bistro, Trondheim (bronse)
- Ibrahim Aljabouri, To Rom og Kjøkken, Trondheim (sølv)
- Fredrik Lie-Nielsen, Bekkjarvik Gjestgiveri
Kilde: Horecanytt