ÅPNINGSTIDER:  TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Thorvaldsen fikk bransjens høyeste utmerkelse

Han har ledet Thon Hotels med stø hånd til stadig nye høyder. I nesten 35 år har Morten Thorvaldsen ledet kjeden, som startet som et rent rom- og frokostkonsept, men som er blitt en markant norsk hotellkjede.

Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen (66), er tildelt Horecabransjens Ærespris 2023. Landbruks- og matminister Sandra Borch delte ut prisen under åpningskonferansen for UMAMI ARENA 2023 i dag, 14. februar.

Landbruks- og matministeren delte ut prisen

I juryens begrunnelse heter det at Thorvaldsen blant annet får prisen «for å ha bygd opp en sterk norsk hotellkjede, der søkelyset også er satt på det gode vertskap med store gjeste -og matopplevelser, men også vært en forbilledlig arbeidsgiver innenfor rekrutteringen til bransjen».

– Tusen takk. Dette var svært overraskende, sa en rørt Thorvaldsen etter å ha blitt tildelt prisen.

– Dette er en bransje som jeg håper at flere politikere forstår, at er det noe vi egentlig setter pris på så er det de som jobber her, de som bruker bransjen, og ikke minst politikerne som hjelper oss og heier på oss. Å få denne æresprisen, for å ha jobbet lenge og klart å jobbe seg opp er utrolig stas. Jeg begynte jo som «stuegutt», og fikk påfyll og utdannelse av arbeidsgiverne som har hjulpet meg hit jeg er i dag. Jeg vil takke NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Horeca for prisen, sier Morten Thorvaldsen. Foto: Morten Holt

Les også: Se bilder fra første dag av messen UMAMI ARENA her

Startet karrieren på Hotel Bristol

Morten Thorvaldsen har ledet Thon Hotels til stadig nye høyder. Thon Hotels

Prisvinneren startet yrkeskarrieren som utdannet kokk som 22-åring på Hotel Bristol i 1979, men debuterte egentlig i bransjen som «stuegutt» lenge før den tid.

Han steg raskt i gradene på hotellet, og 10 år senere ble han administrerende direktør for Rainbow Hotels.

Siden har han vært investor og gründer Olav Thons desidert viktigste støtte- og medspiller i oppbygningen av først Rainbow Hotels (1989 – 2005), som i 2005 ble til Thon Hotels.

Olav Thons desidert viktigste medspiller

Morten Thorvaldsen har ledet Rainbow Hotels, som ble til Thon Hotels i 2005, siden 1989. Foto: Morten Holt

Så viktig var Thorvaldsen for Thon, at han tidlig på 90-tallet styrte hotellkjeden fra sykesenga, etter at han var lam fra livet og ned i et halvt år etter en trafikkulykke i Oslo sentrum i 1993.

Thorvaldsen ba først Olav Thon finne en annen direktør, men da Thon kom til sykehuset svarte han klart: «Roosevelt styrte USA fra rullestolen. Da klarer jo du drive en hotellkjede fra samme posisjon!»

– Olav Thon har gitt meg utfordringer hele veien, og det har vært helt fantastisk å få den tilliten. Jeg har lært veldig mye, og ingenting er en selvfølge. Det du ikke får gjort i dag, bør du kanskje vurdere en gang til. Kanskje du bør gjøre det likevel, har Thorvaldsen tidligere uttalt i et portrettintervju i Horeca.

Stadig vekst for Thon Hotels

Morten Thorvaldsen, som i dag er tildelt Horecabransjens Ærespris, har ledet Thon Hotels (tidligere Rainbow Hotels) siden 1989. Foto: Morten Holt

Det rene rom- og frokostkonseptet ble opp gjennom årene stadig dreid mer til ordinær hotelldrift, noe som også førte til at kjeden skiftet navn til Thon Hotels. Siden har kjeden stadig vokst, under Thorvaldsens styring.

Med navnebyttet satte også Thon Hotels og Thorvaldsen kjøkkenet og matopplevelsen på dagsorden på hotellene. I dag er hotellene landet rundt anerkjent for både frokost og restauranter.

Hotellkjeden har i 2023 72 hoteller, og sysselsetter 350o ansatte.

Brenner for norsk reiseliv

Morten Thorvaldsen brenner for norsk reiseliv, og er visepresident i NHO Reiseliv, en rolle han har hatt siden 2009.

Morten Thorvaldsen brenner for norsk reiseliv. Foto: Morten Holt


– Reiselivsbransjen er et av de «viktigste beina» Norge som nasjon har å stå på fremover. Jeg engasjerer meg i NHO Reiseliv fordi jeg vil jobbe for at rammevilkårene til bransjen skal bli bedre, og for å være med å øke interessen for bransjen. Det jeg ønsker mest at vi skal klare enda bedre er å vise at vi er en næring for både de med høyere utdanning og de uten. Vi er en inngangsport til arbeidslivet for mange unge, og det er mange karrieremuligheter videre i vår bransje, mener Thorvaldsen.

Reiselivet er medfødt

For Thorvaldsen var reiseliv nærmest medfødt, og noe han tok med seg fra erfaringer i barndommen. Interessen for mat og folk kom tidlig, han ble inspirert allerede som 10-åring hos sine besteforeldre, der maten alltid innebar trivsel og hygge.

Som 13-åring fikk han sin først sommerjobb, som var å stå i oppvasken på en restaurant på Grorud.

– Etter hvert så fikk jeg lov til å gjøre litt og litt mer, og det bygde på seg. I tillegg hadde jeg en far som drev en bensinstasjon med gatekjøkken, så der fikk jeg også god erfaring.

Han har alltid likt å yte den lille ekstra servicen til kunder.

Velfortjent anerkjennelse

– Dette er en velfortjent anerkjennelse av Morten Thorvaldsens engasjement og mangeårige arbeid med å bygge opp en av Norges største hotellkjeder, sier juryleder Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.


Juryen
Juryen for Horebransjens Ærespris 2023 har bestått av Kristin Krohn Devold (NHO Reiseliv, juryleder), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Espen Wasenius (Norske Kokkers Landsforening) og Morten Holt (magasinet Horeca/Horecanytt.no).

– Dette er en velfortjent anerkjennelse av Morten Thorvaldsens engasjement og mangeårige arbeid med å bygge opp en av Norges største hotellkjeder. Det Thorvaldsen har fått til er veldig imponerende! Han startet i oppvasken som 13-åring, og har bygd seg opp til å bli konserndirektør for Thons Hotels, som i dag har lag 72 hoteller i Norge, i tillegg til hoteller i Brussel og Rotterdam. Han er et viktig forbilde for mange unge som kan tenke seg en jobb i reiselivsnæringen, sier juryleder og administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Hun roser også Thorvaldsens innsats for å øke rekrutteringen til bransjen:

– Thorvaldsen brenner for rekruttering, og er opptatt av å vise frem alle de gode karrieremulighetene som finnes i bransjen. Han representerer en stor og viktig arbeidsgiver for om lag 3500 ansatte, og er en leder som bryr seg, og som er tett på medarbeiderne sine og ikke minst hotellgjestene, fortsetter Krohn Devold.

Horecabransjens Ærespris

Morten Thorvaldsen er den fjerde som mottar Horecabransjens Ærespris, som er instituert av NHO Reiseliv og Horeca.

Bak prisen står nå NHO Reiseliv, NKL (Norske Kokkers Landsforening, fra 2023) og bransjemagasinet gjennom de siste 55 årene, Horeca.

Prisen deles ut på UMAMI-messen (tidligere Smak), som arrangeres hvert tredje år.

Gjennom mange år delte NHO Reiseliv og Horeca ut prisene «Årets restauratør» og «Årets hotelleder». Fra og med 2014 ble de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris. I år kom det inn nærmere 25 nominasjoner.

Her er noen av kriteriene for prisen:

  • «Horecabransjens Ærespris er instituert som bransjens høyeste utmerkelse, og tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury».
  • «Kandidaten skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva de har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».
  • «Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM (særlig bredt på rekruttering ved lærlinger), og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren bør ha stått for nyskapning, forankret i norsk virkelighet».

Vinnere av prisen;

2014: Jan E Rivelsrud

2017: Arne Brimi

2020: Bent Stiansen

2023: Morten Thorvaldsen

Les også: Horecabransjens Ærespris 2020 til Bent Stiansen
Les også: Horecabransjens Ærespris 2017 til Arne Brimi
Les også: Horecabransjens Ærespris 2014 til Jan E Rivelsrud

Kilde: Horecanytt

Sissel Marie A. Orset

Sissel er vår salgssjef og
har jobbet for NOVA Spektrum siden 2017.

Hun har mer enn 15 års erfaring fra dagligvarebransjen og
har en genuin interesse for mat – og drikkebransjen. 

Ønsker du å bli utstiller
på UMAMI Arena 2025?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.