Smak, konsistens, kreativitet og presentasjon er de fire kriteriene det dømmes etter, og med fokus på valg av ingredienser, håndverket i utarbeidelsen av oppskriften, og det visuelle inntrykket av gelatoen.
Gelato Festival World Masters – hovedkonkurransen med partnerne Carpigiani and Sigep – Italian Exhibition Group, er på reise verden rundt på leting etter verdens beste Gelato. Første stopp i Norge på turnéperioden 2022-2025 var på UMAMI ARENA i Lillestrøm hvor 11 nordmenn deltok i NM i Gelato. Primulator, som er importør av Carpigiani, arrangerte konkurransen som også kalles «årets søteste konkurranse».
Disse tre er kåret til de beste Gelato mesterne i Norge
De går videre til European Finals of Gelato Festival World Masters i 2025.
![Patrick-Dufaud](https://umamiarena.no/wp-content/uploads/sites/180/2023/02/Patrick-Dufaud_-20230216_105530_640x910.jpg)
1. PLASS
Patrick Dufaud fra Kaffebakeriet i Oslo ble hedret med førsteplassen med smaken “Sjokolade sorbet med key lime”.
Beskrivelse: Frisk sjokolade sorbet med key lime, basilikum og kakaonibs.
![Jolanta-Ulys](https://umamiarena.no/wp-content/uploads/sites/180/2023/02/Jolanta-Ulys_20230216_140646_640x910.jpg)
2. PLASS
Jolanta Ulys fra Siddis Gelato AS i Stavanger kom på andreplass med smaken “Triple Pistacchio”.
Beskrivelse: Deilig pistasj gelato toppet med pistasj saus og hakkede pistasjnøtter.
![](https://umamiarena.no/wp-content/uploads/sites/180/2023/02/Anne.Marstein-Andersen_20230216_115334_640x910.jpg)
3. PLASS
Anne Marstein Andersen fra Alimenta på Frogner ble nummer tre med smaken “Myse, ku, geit, bær og vafler”.
Beskrivelse: Myse gelato med ku og geitemelk, brunost, toppet med tyttebærsaus og pyntet med vafler.
Dommerpanelet besto av:
- Lars-Erik Undrum, eier av Villa Sole Konditori, og Executive Chef & Pastry hos Lily Akerkvartalet
- Bernhard Azinger, konditor hos Tine
- Mia Christina Nilsen, eier av Sød Konfekt og Gelato and Cafe Victor i Arendal
![](https://umamiarena.no/wp-content/uploads/sites/180/2023/02/Gelato-Festival-World-Masters-Konkurransebidrag1-1920-1024x576.jpg)
![](https://umamiarena.no/wp-content/uploads/sites/180/2023/02/NM-Gelato-Konkurransebidrag-2_1920-1024x576.jpg)
De øvrige 8 deltakerne var:
- Alfredo Fabio Esposito fra DDS AS i Drammen med smaken “Dark Secret”.
- Caitlin Aarholt fra Diplom Is på Hagan med smaken “Fastelavn Italiano”.
- Giovannino Fittipaldi fra Gelatiamo på Hamar med smaken “S´Aranzata”.
- Alma Sundøy fra Sundøys i Trondheim med smaken “Vaffel & Brunost”.
- Tiziana Tosi fra Trovatelli i Hol med smaken “Kubbeost med pærer”.
- Dirk Kiefer fra Lamella AS i Ålesund med smaken “Tiramisu”.
- Silje Kristine Hindar fra SVAL Gelato og Kaffe i Kristiansand med smaken “Solbær Drøm”.
- Lilli Bruntse Baardsen fra Lilli’s Gelato Cafe i Lillesand med smaken “Chili/Lime/Lakris”.
Om Gelato Festival World Masters
Gelato Festival ble lansert i Firenze I 2010, inspirert av verdens første gelato oppskrift som ble laget av arkitekten Bernardo Buontalenti i 1559. Siden starten har Gelato Festival vokst, først til resten av Italia, så ut i Europa, og fra 2017 til USA, med totalt 80 gjennomførte konkurranser, før den ble verdensomspennende med Gelato Festival World Masters 2021. Den gang med vinneren Adam Fazekas fra Budapest – og rekordmange 3.500 gelati ble vurdert av internasjonale juryer.