ÅPNINGSTIDER:  TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Årets grønne kokk 2023 er kåret

Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets grønne kokk fant sted 15. februar på UMAMI ARENA på NOVA Spektrum i Lillestrøm. Til stormende jubel gikk lag 2. med Nils Flatmark fra Britannia Hotel og Espen Laumann fra Lebistro av med seieren.

På pallen havnet også Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland fra Michaels på 2. plass, og Sondre Selland Tjensvold fra Restaurant Rest og Simen Johansen fra Vaaghals på 3. plass.

Seks lag med to faglærte kokker, var i sving i mange timer denne dagen. De tryllet fram hver sin treretters meny bestående av varer fra den grønne sektoren. Norske vinterråvarer har fått sitt fokus. Se lagenes menyer her

Nils Flatmark var tydelig stolt etter å ha mottatt førsteplassen.

– Vi er veldig glad og veldig overrasket, man går ikke ut i fra at man vinner. Vi var harde på det med matsvinn, og brukte de råvarene som sto der og holdt oss til de cleane tingene. Vi hadde fokus på å bruke hele råvaren. Det er kjempestas å vinne, men man må legge inn det som skal til for å komme dit.

Streetfood fra lag 2: Potetlefse, bakt persillerot, purreløkmajones, bakt løk med heggeblomsteddik, sprø løk og potet, rømme tilsmakt norsk grønn chili og sylta sjalottløk. Foto: Mike Hillingseter, NOVA Spektrum.

På spørsmål om hva de syns om tematikken med de grønne produktene, var de klare på at det er kjempe viktig og veldig stas å få jobbe med råvarer fra norske flinke produsenter.

– Det at alle grønnsakene som ble brukt var fra Norge, gjør det så klart også ekstra spesielt å lage noe som representerer den norske bonden, avslutter Flatmark.

Del av hovedretten til lag 2: Dumpling med beter, sellerirot «royale», bakt sellerirot, krokett med stuede vinterkålvekster fra Braattan og luftig stangsellerisaus. Foto: Mike Hillingseter, NOVA Spektrum.

A-sertifisert WACS-dommer og tidligere landslagskokk Gundersen var svært imponert over alle teksturene og formene som har blitt laget under konkurransen.

– Det har vært et meget høyt nivå på deltagerne og det har vært fantastisk å se hvordan noen av Norges beste kokker briljerer med frukt og grønt. Her har det kommet fram smaker, ideer og kreative menyer som jeg håper og tror vi får glede av alle mann, sier hoveddommer Kjetil Gundersen. – Aldri før har vi hatt med så sterke lag i denne konkurransen. De har alle prestert på et meget høyt nivå. Vi er alle meget imponert over det de har fått til i denne konkurransen. Dette lover godt for framtiden.

Landbruks- og matminister Sandra Borch sendte sin hilsen til konkurransen.
– Årets grønne kokk er et svært godt initiativ og det er et viktig bidrag for til å fremme norske grøntprodukter. Kokkene som deltar i konkurransen er forbilder for å fremme norsk frukt og grønt, og skal vi øke selvforsyningsgraden i Norge til 50 prosent trenger vi flere grønne produkter på tallerkenen, sier hun.

Stor anerkjennelse

Det var 9. gang denne konkurransen ble arrangert og i år er det 20 år siden den ble arrangert for aller første gang.

– Det er fantastisk å oppleve den anerkjennelsen konkurransen har fått og interessen for å delta har aldri vært større. Lagene ble tatt ut for mange måneder siden, de har ligget i hardtrening og forberedt seg utrolig godt. De har virkelig levert. Målet med konkurransen er jo nettopp å spre fargerike gode ideer, matinspirasjon og begeistring, sier kokk og matfaglig ansvarlig Toril Gulbransen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Seks lag med to faglærte kokker på hvert lag:

  • Christoffer Greiner Fallet og Simen Nilsen Brendjord, Restaurant Plah – Oslo
  • Nils Flatmark, Britannia Hotel og Espen Laumann, Lebistro – Trondheim
  • Sondre Selland Tjensvold, Restaurant Rest og Simen Johansen, Vaaghals – Oslo
  • Gjermund Solberg og Dominik Literski, Kraft Bodega – Trondheim
  • Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, Michaels, Briskeby – Oslo
  • Ximena Moralesog Moa Arrasi, Brasserie France – Oslo

Opplysningskontoret for frukt og grønt organiserer konkurransen i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening Oslo. Samarbeidspartnerne er Bama Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt&grønt, Servicegrossistene, Sportex, Figgjo og UMAMI ARENA. Electrolux Professional setter opp konkurransekjøkkenene.

Mer om kravene til menyene og rammene; Årets grønne kokk 2023

Se Film Årets grønne kokk 2023

Toppfoto: Årets grønne kokk

Sissel Marie A. Orset

Sissel er vår salgssjef og
har jobbet for NOVA Spektrum siden 2017.

Hun har mer enn 15 års erfaring fra dagligvarebransjen og
har en genuin interesse for mat – og drikkebransjen. 

Ønsker du å bli utstiller
på UMAMI Arena 2025?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.