I 2023 samlet Matsentralen inn 3,5 tonn mat på UMAMI Arena. Nå er de igjen klare for å ta i mot overskuddsmat fra utstillerne. Målet for deltakelsen er å knytte til seg enda flere produsenter, og gjerne de som produserer gode proteiner, frukt og grønnsaker.
– Matsentralen Norge skal ha en egen stand på UMAMI Arena, og Matsentralen Oslo vil samle inn overskuddsmat, forteller Kommunikasjonssjef for Matsentralen Norge, Silje-Maria Markussen.
Totalt sett har Matsentralen Norge 8 sentraler fordelt i hele Norge. Hovedoppgaven består i å samle inn og redde overskuddsmat fra store og små produsenter, grossister og bønder.
– Vi samarbeider med nesten 600 ulike ideelle organisasjoner som sørger for å fordele ut denne maten til de som har det vanskelig og trenger det. I fjor delte vi ut mat tilsvarende 12 millioner måltider, samtidig som vi redder omtrent 3 prosent av det reddbare matsvinnet. Det betyr at det er et veldig stort potensial til å redde mye mere mat, forklarer Markussen.
Rikelig med proteiner
– I 2023 hadde vi for første gang vår egen stand på messen, det vil vi også ha på UMAMI Arena i 2025. På forrige messe tok vi i mot totalt 3,5 tonn med overskuddsmat, og det er god del. En stor fordel med UMAMI Arena, er at vi får inn mat som det ellers er lite overskudd av, eksempelvis som gode proteiner. Det er et kjærkomment bidrag for å kunne dele ut til mennesker som i dag mangler kjøpekraft, forteller Markussen.
Matbransjen gjør en rekke tiltak for å redusere matsvinnet, og vi er glade for at våre utstillere gir bort så mye av overskuddsmaten fra messedeltakelsen til Matsentralen, sier Torill Engelberg, direktør for UMAMI Arena.
Hvilken type mat samler dere inn?
– Vi forholder oss til matsikkerhet på samme måte som andre aktører. Det handler om at vi skal hjelpe folk, vi skal ikke ta livet av dem – som en kollega av oss oppe i nord bruker å si. Det betyr at vi tar imot mat med ubrutt kjølekjede eller emballert mat.
– Vi tar imot det meste, men vårt ønske nå, er å få inn enda mer proteiner, frukt og grønnsaker, i tillegg til annen sunn mat. Dette fordi vi vet at sunn mat ofte er dyrere enn annen mat, og dermed matvarer mange mennesker i sårbare situasjoner ofte ikke har råd til.
Ny matkastelov får stor betydning
Når Matsentralen deltar på UMAMI Arena, så er hovedmålet å vise synlighet samt å komme i kontakt med hele matbransjen.
– Vi ønsker å informere om hvordan et samarbeid med oss kan se ut for hver enkelt aktør.
Før påske neste år legger regjeringen frem forslag til en matkastelov. Forslaget er basert på en rapport utarbeidet av Matsvinnutvalget, som ble satt ned av Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet i februar 2023. Mandatet var å utrede en helhetlig tiltaks- og virkemiddelbruk for å nå målet om 50 prosent reduksjon av matsvinnet innen 2030.
– Det er ventet at loven vil medføre donasjonsplikt for matbransjen, og de ulike matsentralene vil være viktige aktører og partnere for å nå denne målsettingen, sier Markussen og fortsetter;
– Timingen på UMAMI Arena kunne sånn sett ikke vært bedre for vår del.
Markussen sier det er mange aktører som eksempelvis ikke er klar over at Matsentralen har egne pakkelinjer der de kan sortere frukt og grønt, eller at matsentralene kan merke om feilmerket mat, for eksempel ved feil i innholdsdeklarasjonen.
Matsvinn tilsvarende utslipp fra 500 000 biler
– Matsvinn er et av de største miljøproblemene vi har i Norge i dag, og dagens matsvinn tilsvarer utslipp fra over en halv million biler. Det er faktisk 10 ganger mer ressurskrevende å avfalls-håndtere mat enn det er å sørge for at maten blir spist av mennesker. Dermed får vi en stor klimaoppside, samtidig som vi hjelper mange i en periode hvor dyrtid og økte levekostnader rammer hardt og bredt.
Det resulterer i at flere mennesker enn noen gang oppsøker sentre som jobber med matutdeling.
– Den siste undersøkelsen om dyrtid fra Oslo Met, viser blant annet 8 prosent av nordmenn har latt være å spise en hel dag i løpet av en måned på grunn av pengemangel. I samme periode var det 107 000 nordmenn som gikk uten mat i tre dager eller mer fordi man ikke har råd til mat. Det er dramatiske tall.
Treffer midt i kjernen
– Vårt mål er å være en viktig samarbeidspartner for hele matbransjen, noe som vil resultere i at vi sammen redder enda mer mat, reduserer klimautslipp og hjelper enda flere mennesker som har det vanskelig.
– Nå ser vi frem til mars 2025, og vi gleder oss veldig til å treffe hele mat- og drikkevarebransjen. Matsentralen har mange løsninger som en del produsentene nok ikke er klar over at vi har. Kom gjerne innom vår stand, så kan vi diskutere mulig samarbeid og nye løsninger uavhengig av størrelse på bedrift, avslutter Silje-Maria Markussen.
Om Matsentralen
- Stiftet i 2013 i Oslo i samarbeid med Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon på initiativ fra matbransjen og NorgesGruppen.
- Matsentralen har stor kapasitet og har store lager over hele landet med både fryselager, merke og pakkelinjer som ivaretar matsikkerheten.
- Per i dag har Matsentralen 8 avdelinger i Norge. De er lokalisert i Tromsø, Trondheim, Bergen, Sandnes, Kristiansand, Larvik, Oslo og Rudshøgda i Innlandet.
- Ved tre av sentralene har de egne pakkelinjer til å kunne pakke, sortere og merke om frukt og grønt. Første pakkeriet ble etablert ved Matsentralen Vestfold & Telemark i 2021. Siden da er det etablert pakkerier også ved Matsentralen Innlandet og Matsentralen Rogaland.
- Gjennom godt samarbeid med NorgesGruppen og arbeidsinkluderingsbedriften Unikum, samt med økonomisk støtte fra ulike aktører, ble konseptet Matsentralen Kjøkken til i Oslo i 2020. I 2024 etableres et tilsvarende prosjekt ved Matsentralen Rogaland, takket være samarbeid med Kirkens Bymisjon og støtte fra bærekraftsfondet Handle.