ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Nytt norgesmesterskap: Landets beste is kåres på UMAMI ARENA

Populariteten til iskrem er ubestridt. Men hvem lager den aller beste? Og det store spørsmålet: Er det tradisjonell norsk – eller klassisk italiensk «gelato» som er mest populært?

-Vi er utrolig stolte over å kunne introdusere enda et prestisjefylt NM under UMAMI ARENA, smiler direktør Torill Engelberg i UMAMI ARENA.

Primulator, som er en leverandør av blant annet gelato- og iskremmaskiner, arrangerer NM i Gelato (og iskrem) på UMAMI ARENA den 16. og 17. februar 2023.

– Hver deltaker skal lage én type is. Bidragene vil bli bedømt ut ifra utseende og presentasjon, kreativitet, smak og konsistens, forteller Anders Abrahamsen som er kategorisjef i Primulator og ansvarlig for NM-konkurransen.

Hva er Gelato?
Gelato er navnet på italiensk iskrem, som vanligvis inneholder mindre fløte enn den typiske norske iskremen. I NM i Gelato/iskrem kan imidlertid deltakerne selv velge hvilken type is de ønsker å lage. Det er også mulig å lage andre typer, som for eksempel sorbet.

Primulator stiller med alt av utstyr som er nødvendig for å lage iskrem. Hvem som skal være dommere er ikke helt avklart ennå, men sist mesterskap ble deltakerne vurdert av tre erfarne bransjeeksperter.

-De siste 5 årene har vi merket en meget stor økning i interessen av å lage is selv. Både i gelato/is-barer, men også restaurant, hotell – og ikke minst fra lokalmatprodusenter, sier Abrahamsen.

Anders Abrahamsen er kategorisjef i Primulator og ansvarlig for NM i Gelato under UMAMI ARENA

Mer god is
Hvorfor legger dere mesterskapet til UMAMI ARENA – og hva er målet med å arrangere konkurransen?

-Det er nettopp møteplasser som UMAMI ARENA vi ønsker å benytte for å vise frem både faget og utviklingen innen vårt fag. Iskrem og gelato er blant verdens mest populære produkter – og noe de aller fleste både elsker og har egne preferanser på, sier NM-sjefen.

-Målet er jo naturligvis å sørge for at det lages enda mer god is her i landet, smiler han. -Derfor er det viktig for oss å inspirere de som allerede lager gelato til å bli enda bedre, og slik kunne dele sine erfaringer og vekke mer interesse i bransjen.

-Med NM i Gelato på UMAMI ARENA ønsker vi å løfte frem denne delen av bransjen ved å synliggjøre skaperkraften, kunnskapen og mulighetene som ligger i iskrem og iskremproduksjon, sier UMAMI ARENA-direktør Torill Engelberg.

Regjerende mester fra Trondheim
NM i Gelato har kun blitt arrangert en gang tidligere, høsten 2019. Den gangen var det Frode Stavran fra Simens Isbar i Trondheim som stakk av med den gjeveste medaljen for smaken “Blåost” – en gelato med lokale råvarer som Selbu blåmuggost, melk fra Røros og honning fra Dalen Hageby. Etter dette ble arrangementet satt på hold av pandemien. Stavran er derfor regjerende norgesmester frem til NM på UMAMI ARENA den 16. og 17. februar 2023.

Fra NM i Gelato 2019. Frode Stavran (til høyre) fra Simens Isbar i Trondheim ble norgesmester med en gelato laget med lokale råvarer som Selbu blåmuggost, melk fra Røros og honning fra Dalen Hageby. Mia Nilsen fra Cafe Victor i Arendal kom på andreplass med en yoghurtgelato med Baklava, og Alfredo Fabio Esposito fra Fardal kafe og pizzeria på Fornebu ble nummer tre med en yoghurtgelato med rene norske smaker av bær fra Asker, organisk naturlig yoghurt fra Røros, i kombinasjon med eldgammel gelato-oppskrift fra Sicilia.

Alle i proffmarkedet kan delta
Hva slags bakgrunn har de som deltar i denne type mesterskap?
-Her er det ingen fasit, men noen har kokke-bakgrunn, mens andre har gått gelatokurs. Det er fortsatt ingen lærlingeordninger kun for denne delen av matfaget, men man lærer om is i en del av de mest nærliggende utdanningsløpene. Men mange er nok selvlært når det kommer til egen spisskompetanse, forteller kategorisjef Anders Abrahamsen.

-Men det er viktig å fremheve at vi har meget god kontakt med Gelato University i Bologna, Italia. Det er den mest internasjonale anerkjente gelatoskolen i verden. Det er mulig å melde seg på en rekke av kursene som holdes i Bologna – og innimellom arrangerer de slike kurs her hos oss, i våre lokaler i Oslo, sier han.

Påmelding
Det er ingen kvalifisering til mesterskapet, kun påmelding via Primulators hjemmesider. Påmelding åpner i september og med påmeldingsfrist i oktober. Mer informasjon kommer fortløpende utover høsten.

Ønsker du å bli utstiller?

Ta gjerne kontakt med meg.

Torill Engelberg direktør for UMAMI ARENA

Torill Engelberg
Direktør UMAMI ARENA

Kanskje disse også faller i smak?