ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Gunner Bakke, Direktør i BKLF

Norges beste konditor skal kåres på UMAMI ARENA

Det er nå klart at UMAMI ARENA blir vertskap for det store mesterskapet og kåringen av landets beste konditorer. Dette er bransjens eget norgesmesterskap – og den som vinner kan kalle seg «Norges beste konditor».

Arrangøren som nå har inngått dette spennende samarbeidet med UMAMI ARENA, er Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF).

Årets konditor har vært gjennomført flere ganger tidligere, men sist var på SMAK-messen i 2017. Derfor blir det en stor happening når det endelig er duket for et nytt mesterskap i februar 2023. Konkurransen er åpen for konditorer med svennebrev i konditorfaget.

-Valget av UMAMI ARENA som scene for denne store kåringen er veldig bevisst. Vi ønsket å legge arrangementet til et sted hvor det kommer mange matinteresserte bransjefolk – noe vi har god erfaring med fra arrangementet i 2017, sier Gunnar Bakke som er direktør i BKLF.

-Målet med konkurransen er først og fremst å inspirere for å rekruttere flere til å velge konditorfaget, men også tilrettelegge for konkurranseerfaring til de konditorene som ønsker å konkurrere på et internasjonalt nivå, sier han.

Les mer om BKLF>>

Stolt vertskap
-Vi er veldig stolte over å kunne huse denne store og flotte konkurransen, sier UMAMI ARENA-direktør Torill Engelberg. Vår kjøkkenpartner Electrolux Professional leverer utstyr til seks kjøkken i Mesterkjøkkenet hvor både Norgesmesterskapet for konditorer og andre viktige konkurranser skal foregå, forteller hun.

-For oss er det viktig å bygge en arena som gir den helt rette rammen for slike mesterskap, fortsetter Torill. – Det er derfor et stort mål å løfte frem dette viktige Norgesmesterskapet slik at det bidrar til å styrke både status og rekruttering til konditorfaget.

Electrolux Professional skal levere konkurransekjøkken>>

Vinner plass på landslaget
Det blir medaljer til de tre beste konditorene. I tillegg får vinneren kr 10 000 i pengepremie. Og det jobbes også med å få på plass flere ekstra premier fra sponsorer. Men det som kanskje rager aller høyest, er muligheten for å kunne representere Norge i internasjonale konkurranser:

-De tre beste konditorene blir vurdert som aktuelle for en plass på Konditorlandslaget. Men hovedvinneren får sikker plass på landslaget som konkurrerer internasjonalt, sier Bakke.

Siste vinner av Norges beste konditor ble altså kåret i 2017. Da var det Tonje Holtungen som stakk av med trofeet. Hun driver Sjokoladesalongen i Vestfossen og er tidligere deltaker på Konditorlandslaget.

Tonje Holtungen i aksjon i NM Årets Konditor på SMAK-messen i 2017, og hennes vinnerkake og vinnerkonfekt (under). Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media.

Påmelding
Nå er det åpent for påmelding til “Årets konditor” 2023. Avhengig av oppslutningen vil det bli vurdert om det også er behov for kvalifiseringskonkurranser for å avgjøre hvem som kan delta i finalene på UMAMI ARENA 16. februar 2023.

Les mer om konkurranseregler og se påmeldingsskjema>>

Hva slags bakgrunn har de som er så gode at de kan konkurrere?
-De som konkurrerer har ofte litt tidligere erfaring fra regionale konkurranser eller nasjonale konkurranser, slik som Ung konditor for lærlinger. Dette er ofte personer som har en utpreget lidenskap for faget, ønsker å lære mer og teste grenser, forteller BKLF-sjefen.

-Forskjellen på Norge og utlandet er at mange europeiske land har en mye tøffere utdannelse i konditorfaget og mange land prioriterer også konkurranser mer gjennom hele utdanningsløpet. Sverige og Danmark er flinke i Skandinavia og Frankrike, Tyskland og Sveits er også dyktige land på dette. Derfor betyr det mye at vi nå får til et stort og viktig mesterskap også her hjemme, sier han.

Utviklingen i konditorfaget
Blant yrkesfagene i Restaurant og Matfag er konditorfaget det som har flest søkere, etter kokk, og denne interessen har holdt seg over år. En annen trend er at flere konditorer får jobb på hoteller og færre i konditorier.

-Vi ser derfor at faget går i to retninger der de som blir dessertkonditor på et hotell har et litt annet fokus enn en konditor som jobber i et stort konditori med masseproduksjon, sier Bakke.

-Det er etablert flere delkonsept av konditoryrket de senere årene som rendyrkede makronutsalg og sjokoladebutikker, men det finnes ikke så mange rene tradisjonelle konditorier lenger som bare selger konditorprodukter, forteller han.

-BKLF jobber med alle disse temaene til daglig og i 2018 etablerte vi et eget nasjonalt opplæringskontor for bransjen, og i 2021 et kompetansesenter for bakere og konditorer på Sørumsand. Det gjorde vi i samarbeid med Sørumsand Videregående skole som har elever som utdanner seg innen baker og konditorfag.

-For å rekruttere til bransjen besøker vi skoler og deltar i nasjonale rekrutteringskampanjer. I tillegg jobber vi med etter- og videreutdanning for bakere og konditorer og har samarbeid med internasjonale skoler for dette, avslutter direktøren i Baker- og konditorbransjens Landsforening, bransjeforeningen for bakerier og konditorier i Norge (BKLF).


FAKTA: Norge løfter seg

Norge blir stadig bedre og bedre innenfor konditorfaget, sier direktøren i BKLF, Gunnar Bakke. Her er noen norske konditorbragder som han ønsker å fremheve:

  • Sverre Sætre driver sitt eget konditori og han deltok på Norges kokkelandslag som fikk gull i Kokke-OL i 2008 og ble verdensmester i 2006.
  • Pascal Dupuy driver eget konditori og i 1991 og 1993 deltok han i “Coupe du Monde de la Patisserie” i Lyon med en 4. plass og en 2. plass i smak og kunstnerisk arbeid.
  • Lars Lian tok norsk sølv i Berlin under OL i kokkekunst i 1996 sammen med Bent Stiansen, Harald Osa og konditoren Hans Robert Bruun.
  • Hege Andersen har vunnet kakeutstillingskonkurranse i Internoga i Tyskland 2014
  • Knut Harald Sørdal vant Dessert of the year i Birmingham i England i 2015.
  • Vilde Nistad Strandos tok en 5. plass i VM for individuelle unge konditorer i 2018.Les også: Klart for storstilt pizza-konkurranse!

Kanskje disse også faller i smak?