ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

NM i Kaffekunst 2020 på SMAK 2020

Norges beste kaffekunstnere til UMAMI ARENA

Fire norgesmestere skal kåres når NM i Kaffekunst går av stabelen på UMAMI ARENA i februar 2023. Det skal knives i alt fra blindtesting, baristakunst, brygging og den lille dekorasjonen som presenteres på toppen av en lekker caffe latte.

-Dette skal først og fremst inspirere, men er også et mesterskap som fremmer kaffe som Norges nasjonaldrikk, sier daglig leder Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

-Konkurransene bidrar også til å heve nivået i bransjen og oppmerksomheten rundt faget. I tillegg gir det mulighet for å styrke bransjetilhørigheten og bransjekulturen, sier hun.

-Vi er veldig glade for å kunne ønske hele kaffe-eliten velkommen med sitt store mesterskap, sier Torill Engelberg, direktør for UMAMI ARENA.

-Målet vårt er å skape en ramme for arrangementet som vil gi et løft for alle som jobber for og med kaffe, sier hun.

-Vi har svært gode erfaringer fra de årene vi har arrangert konkurranser i de flotte hallene på Lillestrøm. Her møter vi hele serveringsbransjen og vi får mulighet til å vise både hva vi er opptatt av og inspirere flere til å sette et større fotavtrykk for kaffe i serveringsbransjen, sier Marit Lynes.

– På Lillestrøm møter vi hele serveringsbransjen og får mulighet til å vise både hva vi er opptatt av og inspirere flere til å sette et større fotavtrykk for kaffe i serveringsbransjen, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

Norsk kaffekultur
Det er ingen tvil om at Norge har utviklet en sterk og spennende kaffekultur:

-Det er nå over 80 kaffebrennerier i Norge. Vi må faktisk tilbake til 1960 tallet for å finne like mange. Så sent som på 1990-tallet var antallet brennerier under ti, forteller Lynes.

-Vi ser at interessen for kaffe og kaffebrenning lokalt øker i takt med søkelyset på lokalprodusert mat og drikke, slik som for eksempel med lokale bryggerier.

-Interessen for såkalt «stedegne kaffesorter», altså ikke blend, men hvor kaffen kommer fra og hvordan den er prosessert og brent – øker hele tiden. Aldri har vi hatt et så stort og bredt utvalg av spennende kaffer som vi har i Norge i dag, sier hun.

OM KONKURRANSENE

Barista Championship
En konkurranse som er blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk og signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.

Brewers Cup
Går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsory» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service» hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt.

Latte Art
Konkurransen handler om å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Resultatet blir vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster.

Cup Tasting
En morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.

Kvalifisering
I år arrangeres det ulike regionale mesterskap i hele 9 byer rundt omkring til konkurransene i håndbrygg «Brewers cup» og Barista. Når det gjelder Cupping og Latteart, blir det påmelding via www.kaffe.no for de som ønsker å delta.

Hva slags bakgrunn de som deltar?
-De som deltar i konkurransene, jobber stort sett i kaffebarer rundt om i landet og øver mye. Det er ingen egen utdanning, men man læres opp der man er ansatt, sier Lynes.

-Men generelt er kaffekompetansen høyere i Norge enn i mange andre land, og Skandinavia har jevnt over et høyt nivå. Imidlertid er det vanskeligere å hevde seg internasjonalt både fordi det er langt flere land som er med å konkurrere, men først og fremst fordi de i større grad har store sponsorer som bidrar til at de nasjonale mestrene kan fristilles fra arbeid og bare øve inn mot VM, forteller hun.


NORSKE VM-VINNERE

Barista Championship:
Robert Thoresen, verdensmester i 2000
Tim Wendelboe, verdensmester i 2004

Brewers Cup:
Odd-Steinar Tøllefsen, verdensmester i 2015.

Cup Tasting:
Tim Wendelboe, verdensmester i 2005.


Bildet øverst: Fra NM i Kaffekunst 2020 på Lillestrøm under SMAK 2020

Les også: Her er vinnerne i NM i Kaffekunst 2022

Kanskje disse også faller i smak?