ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

Toril Gulbrandsen i OFG. Foto: Marte Garmann

Årets grønne kokk 2023 kåres på UMAMI ARENA

Trenden er klokkeklar – plantekost er mer populært enn noen gang. Interessen og engasjementet har aldri vært større for kokkekonkurransen Årets grønne kokk som nå skal arrangeres for niende gang.

Årets grønne kokk 2023 finner sted 15. februar 2023 i Mesterkjøkkenet – det store konkurransekjøkkenet som rigges opp på UMAMI ARENA.

-Faktisk er det 20 år siden den første Årets grønne kokk-kåringen, slik sett blir dette faktisk et slags jubileum, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Mesterskapsarena
-UMAMI ARENA ønsker å være en viktig mesterskapsarena. Det er helt i tråd med vårt hovedtema Kraften til å ta Norge videre og fokuset på skaperkraft og bærekraft. Konkurranser og mesterskap viser frem det ypperste innenfor hver disiplin og skal inspirere til innovasjon og fornyelse. Jeg er derfor glad for at Årets grønne kokk har valgt oss som arena for å vise frem mulighetene i de grønne råvarene, sier UMAMI-direktør Torill Engelberg.

Godt renommé
Kokkekonkurransen Årets grønne kokk har vært arrangert 8 ganger tidligere. Det var i 2003 at den første konkurransen fant sted, og de siste gangene på SMAK-messene med tre års mellomrom.
-Konkurransen har etter hvert fått et meget godt renommé og den er godt kjent i bransjen, sier Gulbrandsen.
Hun forteller at samarbeidspartnerne er de viktigste pådriverne til å spre informasjonen og rekruttering til konkurransen gjennom sine kunder.

Hva er hovedmålet for konkurransen?
-Det er å sette fokus på de grønne råvarene og vi ser at det nå trender veldig i retning av å tilby mer plantekost, sier Gulbrandsen.

-I tillegg vil vi spre matinspirasjon, kunnskap og begeistring, gjennom presse og fagmedia. Og ikke minst bidra til å nå bærekraftmålene om mer plantekost!

Et annet viktig mål for den kommende konkurransen er å få enda større oppmerksomhet og utbredelse enn før – og øke annerkjennelsen og oppslutningen om grønne matvalg.

Storhusholdning
-Vi ønsker også å benytte denne konkurransen til å spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere.

-Storhusholdningsbransjen må servere enda mer frukt, grønt og poteter. De er viktige ambassadører for gode matvaner i resten av samfunnet, sier hun.

-Samtidig er det viktig for oss å være en arena og møteplass for kokkemiljøet, konkurransemiljøet, bransjen generelt, for presse og matfaglige. Derfor er UMAMI ARENA et supert utstillingsvindu for oss, sier Gulbrandsen.

Selve konkurransen
Organiseringen skjer fra OFG i samarbeid med Norske kokkers landsforening Oslo, NKL og samarbeidspartnerne. Samarbeidspartnerne er Bama Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen og Servicegrossistene – i tillegg til UMAMI ARENA.

I tillegg stiller Sportex med kokketøy og Figgjo stiller med porselen.

Kvalifiserer til nordisk mesterskap
-Det er viktig å få med at vinnerlaget kvalifiserer seg til Nordic Green Chef-mesterskapet. Her har vi faktisk en norsk seier å forsvare, sier Toril Gulbrandsen.

I mars i år ble det for første gang arrangert en nordisk grønnkokkekonkurranse – hvor det norske laget med Tonje Svee og Nils Flatmark kapret gullmedaljen.

I innspurten på planleggingen
-Akkurat nå så står vi midt i innspurten. Vi i OFG og Norske kokkers landsforening (NKL) oppnevner straks en jury og en komité, sier Gulbrandsen.

Utlysningen av selve konkurransen vil skje i løpet av sommer/høst, ca. 6 mnd før konkurransen. Dette annonseres i presse/fagpresse/fagmiljøer, hos Norske kokkers landsforening og blant sponsorer og samarbeidspartnere.

Frist for innsendelse er 15. november. En fagjury plukker ut seks lag som går til finalen på bakgrunn av innsendte menyer. Offentliggjøringen av finalistene skjer umiddelbart etter fristen.

Påmelding og info
Her vil alt av praktisk informasjon om mesterskapet og påmelding oppdateres fortløpende: https://www.frukt.no/arets-gronne-kokk-2023

Kanskje disse også faller i smak?

Vinnere-NM-Kaffekunst-2023

Norgesmestere i Kaffekunst 2023

NM i Kaffekunst 2023 ble avviklet på UMAMI Arena 14. – 17. februar, og tre stolte norgesmestere kunne rekke trofeene høyt i været og glede seg til VM senere i år.